Pardubický magistrát stavěl načerno, dostane pokutu

Pardubice – Stavební úřady pardubických obvodů budou pokutovat magistrát města za to, že nechal načerno zahájit přístavby u šesti mateřských škol. Magistrát spěchal, aby byly hotové do začátku školního roku. Všechno se tím ale naopak zpozdilo. Na dokončení přístaveb pak sice získal dodatečná stavební povolení, ale všechny se už stejně nestihnou včas dodělat.

Vedoucí Stavebního úřadu MO Pardubice 5 Alena Chuchlíková informovala, že pokuta může dosáhnout až půl milionu korun. Přesnou výši pokuty stavební úřady sdělit odmítají. Ve všech obvodech má být zhruba stejná. Vedoucí Stavebního úřadu MO Pardubice 1 Lenka Tobolková říká, že úřad se musí zachovat v souladu se stavebním zákonem.

S pokutou za černé stavby magistrát počítá. Kdo se o ni podělí, ukážou právní rozbory. „Záleží na tom, do jaké míry se podaří přenést zodpovědnost na subjekty stojící mimo město, například stavební firmu,“ sdělil tajemník magistrátu Martin Růžička. Antonín Fryč, ředitel firmy Warex, která zakázku získala, obhajuje porušení zákona tím, že chtěl práce dokončit před otevřením školek v září. Spoluzodpovědnost však podle svých slov cítí.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Za hlavní viníky vedení magistrátu označilo úředníky na odboru majetku a investic. Martin Růžička upřesnil, že vedoucí oddělení bude odvolán a vedoucí odboru bude postihnut personálně. Na staveništích se mezi tím dál pracuje. Ani tak se ale dvě školky nepodaří dokončit v termínu. O nouzové variantě magistrát jedná s rodiči dětí.

Pardubický magistrát se za černé stavby už dříve omluvil. Spolu se stavební firmou teď dělá všechno pro to, aby na úřední přehmat nedoplatily děti.