Loďařům neplatícím nájem na pražské náplavce hrozí vykázání

Praha – Společnost Pražská servisní, která má od Technické správy komunikací hl. m. Prahy už čtvrtým rokem pronajaté vltavské náplavky, se snaží vykázat z místa loďaře, kteří jí neplatí nájem. Ti se ale společně s opozičními zastupiteli bouří. Pražská servisní podle nich vybírá nehorázně vysoké nájmy, přitom sama městu odvádí jen nepatrnou část a do revitalizace náplavek neinvestuje.

Technická správa komunikací pronajala v roce 2006 opravené pražské náplavky společnosti Pražská servisní na dobu neurčitou za dva miliony 400 tisíc korun ročně. Úkolem nového správce bylo nábřeží revitalizovat a humanizovat, kromě toho ale loďařům a dalším provozovatelům vyměřil nájemné. Část z nich smlouvy odmítla podepsat. Opírají se o vodní zákon, podle něhož se za stání na vodě neplatí.

Ředitel Pražské servisní Pavel Uher považuje platit využívání majetku za nutné. Podle provozovatele výletní lodi Miroslava Hlavatého však vodní cesta společnosti nepatří. Loďaři sdružení do společnosti Přístav Praha přestali platit nájemné za kotviště Na Františku v březnu. Částka 180 tisíc měsíčně je podle nich přemrštěná.

Reportáž Luďka Jíry (zdroj: ČT24)

Finanční politiku Pražské servisní ale napadají také opoziční zastupitelé Prahy 1, kteří se navíc domnívají, že smlouva mezi Technickou správou komunikací a Pražskou servisní je pro hlavní město nevýhodná. Mluvčí Technické správy Tomáš Mrázek ale ubezpečil, že Pražská servisní všechny závazky vůči Technické správě plní.

Kvůli nájmu se s Pražskou servisní kromě loďařů soudí také majitel restaurace Vltava. Vzhledem k tomu, že se jedná o památkově chráněný objekt, mu vedení magistrátu nyní přislíbilo uzavřít výhodnější smlouvu.