Dobrovolníci vyrobili zatopené školce v Raspenavě nové hračky i nábytek

Raspenava – Nedávné povodně poničily v Libereckém kraji i víc než dvacítku škol a zařízení pro děti. Hejtmanství odhaduje škody nad rámec pojistek na sedmdesát milionů, mateřskou školu v Raspenavě bude nutné zbourat. Proud jednu stěnu budovy provalil a voda zatopila vnitřek do výšky dospělého člověka. Řemeslníci z Vysočiny ale slíbili, že dětem vyrobí do náhradních prostor nové hračky i nábytek.

Po záplavách zbylo ze školky jen několik hraček, vše ostatní se muselo vyhodit. Montovaná budova se navíc musí na pokyn statika zbourat. „Člověk se s tím musel vyrovnat. Samozřejmě v neděli, když jsme sem přišli poprvé, tak to na nás dolehlo,“ popsal zástupce ředitele ZŠ a MŠ Raspenava Petr Kozlovský. Školka se teď stěhuje do náhradních prostor, aby pětasedmdesát dětí mělo prvního září kam jít. Stavbu nové školky odborníci odhadli na zhruba 80 milionů.

Lidé ale nenechali školku na holičkách. Brzy se začali ozývat sponzoři a přichází i věcné dary. Školka se určitě nemusí bát o hračky. Osmdesátiletý Jaroslav Kotáb z Rantířova u Jihlavy už dobrovolně spolu se svým vnukem udělal dvě stě trakařů, kolíbek i zvířecích postaviček, které do Raspenavy půjdou poštou. „Jsou to jen výrobky z malých bedýnek a já tomu říkám potěšení u srdíčka a nebo na dušičce,“ řekl ČT. Hračky pro radost i zručnost dětí připravil i Jiří Záboj z Jihlavy. Do školky navíc pošle kromě hraček i na zakázku vyrobené stolečky nebo skříňky.

Reportáž Milana Brunclíka a Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

Povodně poškodily kromě škol i školní jídelnu, dům dětí a dětský domov. S výukou by ale až na dvě základní školy v Chrastavě a Raspenavě všechny ostatní měly začít podle plánu. Do obce a dalších postižených oblastí navíc poputují už příští týden i peníze. Desetitisíce pošlou radní Havlíčkova Brodu, Pelhřimova a Humpolce.