Do podoby nových mostů chtějí lidé po povodních zasáhnout

Slatiňany – Lidé na Chrudimsku žijící v okolí nedávnou povodní stržených mostů požadují zesílení staveb tohoto typu. Například ve Slatiňanech blesková povodeň zničila propust a zaplavila okolní domy, místní obyvatelé na takové nebezpečí přitom dlouho marně upozorňovali. Hlásí se teď dokonce jako účastníci stavebního řízení, aby mohli podobu nových mostů ovlivnit. Zatím se ale především nedostává financí.

„Budu požadovat, aby kapacita tohoto mostku - nebo silniční propusti - byla taková, aby se už podobná situace neopakovala,“ říká povodní zasažený obyvatel Slatiňan Libor Milotínský. Správa a údržba silnic Pardubického kraje dává lidem za pravdu. Propust nového mostu musí být větší.

Starý kamenný most, který nevydržel nápor vody, by měl být nahrazen novým, mnohem odolnějším. Podle ředitele SÚS Pardubického kraje Miroslava Němce se propusti nebo kanalizační objekty stavějí na dvacetiletou vodu, ale nový most by měl být již konstruován proti náporu vodního živlu. „I kdyby došlo k přelití vody, most by měl být založen na pilotech, a tedy i takové události odolat,“ říká Miroslav Němec.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Stejně jako lidé ze Slatiňan postupují i další obce. Také v Rabštějnské Lhotě chtějí přímo ovlivnit realizaci nového mostu. Hydrotechnický průzkum totiž ukázal, že povodí Morašického potoka je větší, než se původně předpokládalo. V obou obcích zatím silničáři postavili pouze provizorní mosty. Na ty nové, odolnější si budou muset obyvatelé počkat do té doby, než Pardubický kraj uvolní z rozpočtu peníze.