Do krajů proudí peníze po povodních pomalu

Liberecký kraj – Jako o zklamání mluví hejtman Libereckého kraje o přístupu vlády k obnově povodněmi poškozených cest. Peníze, které kabinet uvolnil, půjdou pouze na státní silnice a na železnice. Kraj teď začíná s opravami silnic nižších tříd, aniž by věděl, z čeho je zaplatí. Vláda slibuje, že peníze přijdou jinou cestou. Blesková povodeň poničila v postiženém regionu celkem 57 měst a obcí a napáchala miliardové škody. Podle hejtmana bylo v kraji neprůjezdných nebo dlouhodobě uzavřených 15 silnic nižších tříd včetně mostů.

Částka dvě miliardy by dříve stačila na to, aby Liberecký kraj spravil všechny svoje silnice. Tu samou částku však odnesla voda během několika hodin. Tolik peněz přitom kraj nemá a mít nebude. „V oblastech, kde byly povodně a kde nám to vzalo silnice, jsme možná před sto lety,“ uvedl radní Libereckého kraje pro dopravu Martin Sepp (ČSSD). Příkladem jsou Heřmanice na Frýdlantsku. Zdejší potok sebral uprostřed obce most a sto metrů silnice třetí třídy, další poškodil. Průjezd obcí je složitý, pro autobusy nemožný a lidé tak musí chodit pěšky. „Když mají jít ráno v pět na autobus a jet do práce nebo odpoledne, tak to nelze,“ ujistil starosta Heřmanic Vladimír Stříbrný (nez.).

Vláda vyčlenila na opravu poškozených silnic a železnic 665 milionů korun. Přesně takové jsou škody na státních komunikacích. Státní fond dopravní infrastruktury dostane peníze okamžitě, kraje na pomoc čekají. „Tady bude pomoc státu součástí komplexního materiálu ministerstva pro místní rozvoj, který bude řešit celkovou obnovu území těchto dvou krajů,“ prohlásil 25. srpna 2010 premiér Petr Nečas (ODS). Hejtman Libereckého kraje Stanislav Eichler (ČSSD) však namítá: „Což se daleko zdrží. Čili do zimy už neuděláme v podstatě nic, protože to jsou peníze pomalé a hlavně nám může dát maximálně 50 procent.“

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Všechny obce už jsou po silnici přístupné, některé však pouze za cenu objížďky nebo po provizorní a rozbité cestě. Obavy tak u místních vyvolává blížící se zima.

Jako o zklamání mluví hejtman Libereckého kraje o přístupu vlády k obnově povodněmi poškozených cest.
Zdroj: ČT24