Ukradená socha rozzlobila obyvatele Ústí

Ústí nad Labem - Ústecký magistrát otevře už ve středu atrium pod svými okny, které zrekonstruoval za víc než třicet milionů korun. Součástí nové výzdoby bude i bronzové sousoší. Lidé z ústecké Masarykovy ulice si ale stěžují. Podle nich magistrát v podstatě „ukradl“ sochu z jejich ulice. Tento krok občané označují za nezákonný a požadují, aby magistrát vrátil sousoší zpět. Ústecký magistrát rozhodl o přesunu bronzového sousoší z Masarykovy ulice do nově otevíraného atria v centru města. Starousedlíci z Masarykovy ulice, kteří se teď dívají jen na podstavec od sochy, tento přesun považují za krádež.

Podle jejich vyjádření jde o nezákonný postup, někteří to otevřeně označili za krádež. Město však má opačný názor. „Město nemůže ukrást to, co je v jeho majetku. My jsme prostě tu sochu jenom přemístili o dvě stě metrů dál,“ vysvětluje mluvčí ústeckého magistrátu Milan Knotek. 

Architekt, který přestavbu atria projektoval, se hájí. Pro atrium chtěl novou sochu. Jenže město na ni nemělo, protože většinu peněz spolkla obnova podzemních garáží pod atriem. „Přišli jsme o pětinu příjmů, a tak jsme si nemohli dovolit utratit další milion třeba za novou sochu,“ říká Milan Knotek. „Aby se socha přestěhovala jenom proto, že nejsou peníze na novou, tak to je nesmysl,“ myslí si historik architektury Matěj Páral. 

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Stěhování sochy odněkud blíž k hlavním úřadům se ale v Ústí nad Labem nekonalo poprvé. Radnice ústecké čtvrti Střekov už před časem přestěhovala zrestaurované sousoší Tří králů z okrajové části Ústí nad Labem Svádov do svého parku. „Tato metoda se v Ústí nad Labem zřejmě stává zvykem. U současných představitelů města už to ani nepřekvapuje,“ upozorňuje člen zastupitelstva města Ústí nad Labem – Vaňov Viktor Malinkovič.  

Obyvatelé ze Svádova chtějí o návrat svého sousoší  ještě bojovat. Lidé z Masarykovy ulice už se s prázdným podstavcem smiřují. Odvoz sochy berou jako důkaz, že jejich ulici už radnice odepsala.