Liberecký kraj s opravami spěchá, polovina peněz od státu prý nestačí

Liberec – Liberecký kraj dostane od státu pouze polovinu z požadovaných 2,5 miliardy korun na opravy škod po bleskové povodni. Opravy silnic se tak zkomplikují a protáhnou. Na severu Čech velká voda výrazně poškodila silnice a mosty. Jen na pozemních komunikacích se částka potřebná na opravu odhaduje na 2 miliardy korun, další půl miliardy bude třeba na železniční tratě.

Vláda již na opravy silnic prvních tříd vyčlenila 665 milionů Kč z rozpočtové rezervy. Silnice v majetku kraje se budou opravovat z peněz ministerstva pro místní rozvoj. „Výše podpory bude pro kraje až 50 % vynaložených uznatelných přímých nákladů,“ řekl premiér Petr Nečas (ODS). Padesátiprocentní dotace však na opravy zdaleka nestačí, jak rozhodnutí vlády kritizuje hejtmanství. Liberecký kraj chtěl převést peníze z ministerstva pro místní rozvoj do Státního fondu dopravní infrastruktury, odkud by pak mohl čerpat peníze na opravy ve stoprocentní výši. Za současné situace však dostane jen polovinu peněz.

Čerpání peněz ze Státního fondu dopravní infrastruktury by navíc podle kraje bylo podstatně rychlejší než z ministerstva. Kraj totiž na opravy spěchá kvůli blížícímu se zimnímu období. Pro hejtmanství se tak potřebná lhůta stává neřešitelnou. „Ten proces bude nikoliv v týdnech, ale v měsících, celá obnova bude díky pouze padesátiprocentní dotaci trvat několik let,“ uvedl hejtman Libereckého kraje Stanislav Eichler. Kraj proto chce o finanční pomoci ještě jednat a doufá, že může na vládě uspět.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)