V Libereckém kraji končí stav nebezpečí, náprava škod zdaleka ne

Liberec - V Libereckém kraji dnes o půlnoci skončí stav nebezpečí, který hejtman Stanislav Eichler před čtyřmi týdny vyhlásil kvůli bleskovým záplavám. Povodně po prudkých deštích v regionu zasáhly 79 obcí a zahynulo při nich pět lidí. Sečtené škody se zatím vyšplhaly na téměř 5,4 miliardy korun, budou ale vyšší, protože v nich nejsou započítány údaje z nejpostiženějších obcí. V Ústeckém kraji, který byl postižen méně a stav nebezpečí tam skočil před dvěma týdny, se škody blíží ke dvěma miliardám korun.

Většinu bezprostředních škod se už v postižených oblastech podařilo odstranit. Na jejich likvidaci se podíleli nejen hasiči, v regionu byla nasazena i armáda nebo vězni. S koncem stavu nebezpečí přestávají i záchranáři držet nepřetržitou službu na mobilních stanovištích. „Od zítřka jedeme v normálním režimu, takže veškeré akutní stavy řešíme přes tísňovou linku 155,“ upozorňuje ředitel Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje Stanislav Mackovík.

V kraji už je sjízdná většina komunikací, provizorně byla opravena také silnice z Chrastavy do Nové Vsi pro osobní a hromadnou dopravu. Armáda postavila i několik provizorních mostů. Železniční tratě Raspenava - Frýdlant v Čechách a Frýdlant - Jindřichovice pod Smrkem, které měly být podle původních informací po povodni zprůjezdněné na začátku září, jsou stále neprůjezdné. Důvodem je větší náročnost oprav, než se bezprostředně po záplavách předpokládalo.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Největší problém? Peníze

Krizový štáb dnes ještě naposledy objel nejpostiženější obce. Jejich starostové se shodují, že práce nekončí a že na opravy bude potřeba ještě mnoho peněz. Čerpání financí bylo při stavu nebezpečí jednodušší a rychlejší. Například obec Višňová na Frýdlantsku dostala na odstranění nejnutnějších škod milion korun. Finance ale na účtu už dávno nemá a starostka Marie Matušková neví, z čeho zaplatí další faktury. „Čeká třeba ještě faktura za odstranění povodňových odpadů ve výši 1,7 milionu korun, na ni peníze už skutečně nemám,“ říká.

S nedostatkem financí se potýkají i v Heřmanicích. Začali zde s demolicí prvních domů, je potřeba nahradit provizorní mostky novými a kvůli rozbořeným silnicím staví nejbližší autobus dva kilometry od obce. „Nemáme peníze. Říkal jsem hejtmanovi, že milion, který jsme dostali na odstraňování následků, je už vyčerpaný. Přitom víme o fakturách za další milion a půl,“ upozorňuje heřmanický starosta Vladimír Stříbrný.

„Jde tu o peníze z ministerstva financí. Faktury, které budou mít města a obce, se budou prostřednictvím starostů proplácet, kraj je bude jen administrovat,“ ubezpečuje obce hejtman Libereckého kraje Stanislav Eichler. Ve chvíli, kdy stav nebezpečí skončí, bude mít kraj týden na to, aby státu oznámil přesnou výši škod. Odhaduje se, že pravděpodobně překročí 7 miliard korun.