Pardubický kraj se zbavuje ekologické zátěže

Lukavice (Chrudimsko) – Lukavice na Chrudimsku se po desítkách let zbavila skládky průmyslového odpadu. Likvidaci jedů řídil Pardubický kraj a stála osmdesát milionů korun. Zamořených území, u kterých se nepodařilo přivést nikoho k odpovědnosti, je v regionu mnohem víc. Stará ekologická zátěž zde pochází z přelomu padesátých a šedesátých let dvacátého století, kdy byl vytěžený písník zavezen tzv. kyselými asfaltovými gudrony, což byl v té době odpad ze zpracování ropy.

Ropné látky vyvěrající na povrch a extrémně kyselá půda jsou minulostí. Místo skládky jedů je na místě už pouze louka s nově vysázenými stromy. Tak to vypadá v Lukavici, odkud se odvezly tisíce tun páchnoucí zeminy. „Myslím, že hlavním viníkem bylo Paramo, které tam uložilo těch ropných látek nejvíc,“ prohlásil starosta Lukavice Josef Doležal (KSČM). Tisková mluvčí firmy Paramo Jana Iovlevová se však brání: „V tom smyslu, že bychom na tuto skládku ukládali nebezpečné odpady, se vina společnosti Paramo nikdy neprokázala.“ Vyčištění bývalého lomu se podle zákona ujal Pardubický kraj, sanační práce stály 80 milionů korun včetně evropské dotace. „Bylo by nejideálnější, kdyby si každý původce své odpady likvidoval a kdyby se to podařilo i došetřit. Jenže se starými ekologickými zátěžemi je problém, protože původci už mnohdy dávno neexistují a velmi těžce se to dohledává,“ uvedl náměstek hejtmana Pardubického kraje Jan Tichý (ČSSD).

Jednalo se o karcinogenní perchlor v Boru u Skutče, pesticidy v Hodoníně nebo chlorované uhlovodíky v bývalé chrudimské Transportě. I tady se čistilo za krajské, státní a evropské peníze. Práce neutichly a kraj už žádá o dotace na dalších sedm rizikových lokalit. „Jsou v podstatě po celém Pardubickém kraji: Jablonné, Králíky, Svitavy, Přelouč,“ potvrdil vedoucí odboru životního prostředí KÚ Pardubického kraje Josef Hejduk. Zamořené území zůstalo po bývalé průmyslové výrobě nebo skládkách odpadu, výčet odhalených látek připomíná chemický koktejl. Například na Králicku se budou muset firmy vypořádat s nebezpečnou rtutí.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Kromě perchloru v Boru u Skutče policie ekologické zátěže neprověřovala a původci znečištění odpovědnosti stejně unikli. Do dalších sanací se Pardubický kraj pustí pouze v případě, že na ně sežene potřebné dotace.

Znečištěná lokalita na Pardubicku
Zdroj: ČT24