V Košicích u Kutné Hory pomůže jarmark

Košice u Kutné Hory – Zvon z roku 1475 sundali v neděli z kostela v Košicích u Kutné Hory. Je totiž prasklý, a proto poputuje na opravu do německé dílny. Rekonstrukce za sedm a půl milionu korun čeká i celý kostel, peníze pro tyto účely se podařilo získat z Evropského fondu rozvoje venkova. Kostel i zvony byly v dezolátním stavu dlouhou dobu, a proto se již od roku 1998 začaly hledat způsoby financování náročných oprav významné historické památky. Na benefičním jarmarku si mohli návštěvníci prohlédnout ukázky tradičních řemesel a nákupem také pomoci se sbírkou na rekonstrukci.

Jeden zvon z košického kostela už má renovaci za sebou a je zpět na svém místě. Druhý, o 17 let starší zvon, teď oprava teprve čeká. Bude však mnohem složitější. „Prasklý zvon bude potřeba v rámci projektu revitalizace kostela odvézt do Německa, protože v českých podmínkách nefunguje firma, která by měla licenci na jeho opravu,“ uvedl Dušan Šustek ze stavebního odboru Arcibiskupství pražského.

Na konci příštího roku by se po desetiletích, kdy byly nefunkční, mohly rozeznít oba zvony zároveň, a to rovnou i v nově rekonstruovaném kostele. Ten na kompletní opravu čeká už 12 let. Je v havarijním stavu, hniloba a dřevomorka silně narušily statiku krovu. „Kostel bude zabezpečen proti vodě seshora. Bude tam odsoušecí kanál, dojde k zajištění statiky zdiva, bude dále obnovena podlaha, vnější a vnitřní fasády,“ dodal Dušan Šustek.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

Například práci kováře a ukázky dalších tradičních řemesel, která budou při opravě kostela třeba, si mohli lidé prohlédnout během benefičního jarmarku. A kromě toho mohli na obnovu památky také sami přispět: pokud si koupili čerstvě upečený koláč. Podmínky evropské dotace totiž říkají, že žadatel, tedy římskokatolická farnost, se musí finančně spolupodílet jedním milionem korun.

V Košicích u Kutné Hory se pustili do rekonstrukce kostela i jeho zvonu.
Zdroj: ČT24