Obyvatele Černošic vyděsil územní plán

Praha - Skoro dvě stě parcel, které můžou být v budoucnu vyvlastněny kvůli plánované stavbě tunelu, teď určil nový územní plán Černošic. Lidé, kterých se to týká, jsou vyděšeni. V této souvislosti mluví o překvapení a strachují se o své domovy. Vedení radnice ale tvrdí, že k panice není důvod: zatím není hotový žádný projekt stavby ani trasa tunelu.

Černošice připravují nový územní plán. Když se k jeho první verzi dostali obyvatelé, zavládlo mezi nimi zděšení. Číslo svého pozemku objevili v seznamu těch, které by město mohlo chtít do budoucna vyvlastnit. „Já si vůbec nedovedu představit, že by mi vyvlastnili dům a pozemek, kde člověk žije dvacet let,“ zlobí se obyvatelka Černošic Dagmar Maršálková. „Tady neprovedli žádný hydrologický průzkum, žádný geologický průzkum, nic tady není udělané a takhle vystraší lidi,“ dodává další obyvatelka Černošic Anna Hájková.   

Napětí mezi lidmi vzniklo kvůli zvažované stavbě tunelu, který má ulevit dopravě v centru města. Radnice se odvolává na nový stavební zákon. Ten přímé vyjmenování konkrétních pozemků pro případné vyvlastnění požaduje. „Ten tunel není v územním plánu nějaká nová věc. Ten už byl v minulém územním plánu, jenom v něm ještě nedocházelo k explicitnímu vyjmenování těch pozemků,“ vysvětluje starosta Černošic Aleš Rádl. „Není důvod k obavám, protože pozemky, které jsou nad tím tunelem, mohou být dotčené nanejvýš ztrátou vody ve studnách, jinak se jich ta stavba tunelu nedotkne,“ uklidňuje lidi vedoucí odboru územního plánování a stavebního řádu v Černošcích Vladimír Voldřich. „V takovém případě ale nemůžou vyjmenovat explicitně na dvě stě parcel a k nim připsat slovo vyvlastnění. Myslím si, že to je v téhle zemi úplně nepřijatelné,“ dodává zastupitelka Černošic Daniela Göttelová. 

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

Po veřejném projednání, kde obyvatelé vznesli námitky, město ustupuje. Do plánu chce vyznačit pouze portály tunelu, nikoliv celou podzemní trasu, a slibuje, že sto padesát parcel k vyvlastnění z územního plánu vyškrtne. Úřad územního plánování teď dopracovává finální verzi územního plánu, který by měli příští týden v pondělí schválit zastupitelé. Mohou ho ale také odmítnout nebo vrátit úřadu k přepracování.