Hostivice zaplatí miliony stavební firmě za vypovězení smlouvy

Hostivice – Město Hostivice musí zaplatit pět a půl milionu stavební firmě INGOS, která měla rekonstruovat čistírnu odpadních vod. Ačkoliv firma vyhrála výběrové řízení, bývalé vedení radnice jí vypovědělo smlouvu. Firma město proto zažalovala o ušlý zisk i znehodnocené investice a uspěla. Bývalá starostka města ale tvrdí, že smlouva byla nevýhodná.

Že nebude kapacita čistírny stále lidnatější Hostivici stačit, bylo jasné od roku 2002. Výběrové řízení na rekonstrukci vyhrála firma INGOS, se kterou město podepsalo smlouvu. O dva roky později se ale rozhodlo ji zrušit. Teď soud rozhodl, že výpověď je neplatná, a proto musí město firmě zaplatit. „Můj klient spatřuje škodu v ušlém zisku a v nákladech, které musel vynaložit ve vztahu ke svým subdodavatelům,“ řekl Karel Šindelář, právní zástupce firmy INGOS. „Pro Hostivici je to velká ztráta, protože za ty peníze bychom zcela jistě našli jiné uplatnění,“ konstatoval starosta Hostivice Jaroslav Kratochvíl.

Smlouva byla podle bývalé starostky pro Hostivici nevýhodná

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

Smlouvu vypovědělo bývalé vedení města v čele se starostkou Ivou Koptovou. Ta si za svým krokem stojí a tvrdí, že smlouva, uzavřená ještě za jejího předchůdce Jiřího Pelce, byla pro město nevýhodná. Pelc toto tvrzení ale odmítá. „Místo toho, abychom platili přibližně 90 za celou čistírnu odpadních vod, tak by bylo rozumnější se za celých 20 milionů napojit na Prahu,“ podotkla Koptová.

Nakonec se v Hostivici nerealizoval ani jeden z možných plánů a čistírna i po osmi letech stále zůstává na hranici své kapacity, napojování dalších domácností je nemožné. Teď se současné vedení města rozhodlo, že bude pokračovat v rekonstrukci čistírny, začít se musí ale znovu od začátku, v polovině příštího roku bude vyhlášeno nové výběrové řízení.