V Hradci mešitu nechtějí

Hradec Králové - Hradec Králové řeší podobný problém jako New York. Tamní muslimská komunita chce ve městě postavit mešitu. Odpor veřejnosti proti tomuto záměru sílí. Lidé se obávají koncentrace militantních islamistů ve městě. Radnice ale tvrdí, že nemá možnost, jak stavbě zabránit. Pokud projekt výstavby mešity splní územní plán, tak ho není možné zakázat.

Slovo mešita je podle slovníku cizích slov výraz pro islámský chrám. V Hradci Králové ho chce postavit místní muslimská komunita, jejíž počet se odhaduje na dvě stě padesát lidí. Ti pocházejí především z Turecka, Jordánska, Iránu, Libye, ale i z Česka. Chtějí mít vlastní modlitebnu podobně jako vyznavači islámu v Brně. „Mešita by měla fungovat jako místo shromáždění stávajících muslimů a také jako místo, kam se mohou obrátit zájemci o tuto kulturu z řad českých občanů,“ informuje soudní tlumočník, propagátor mešity a občan ČR Nizar Homsi.

Proti záměru postavit mešitu se v Hradci zvedá vlna odporu občanů. Už poslali protestní petici radnici. „Já mám strach z toho, že by při islamizaci České republiky došlo ke zvýšení násilí. Můj postoj není výrazem náboženské intolerance. Já jsem jen proti agresivní formě islámu,“ vysvětluje odpůrce mešity Valentin Kusák. „Islám už v Česku je, ale žádné násilí tu není,“ oponuje Nizar Homsi.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Muslimové se zatím v Hradci scházejí v kulturním domě města Médium. Chtěli koupit zdejší památnou Petrofovu vilu Kristýnu, ale majitel je odmítl. Muslimové navíc nesehnali potřebných patnáct milionů korun. Od záměru mít vlastní modlitebnu ale neustoupili a na projektu pracují dál. Radnice o tom nic neví. „Pokud si organizace koupí soukromý pozemek a ta stavba odpovídá územnímu plánu, pak město má velmi omezené možnosti, jak tu stavbu zakázat,“ přiznává náměstek hradeckého primátora Martin Soukup.

Odpůrci mešity chtějí ještě letos uspořádat ve městě referendum.