Uniklé splašky ničí slepé rameno Vltavy

Praha - Voda ve slepém rameni Vltavy v Libeňském přístavu je už několik měsíců kontaminována splašky z kanalizace. Tvrdí to zahrádkáři a loďaři, kteří už v létě zaznamenali zvýšený úhyn ryb a kachen. Na výpusť kanalizace na protějším břehu, ze které hlavně večer vytékají odpadní vody, upozornili inspekci životního prostředí i policii. Zatím se ale nic nezměnilo.

Zahrádkáři a loďaři z Libeňského poloostrova jsou zoufalí z devastace životního prostředí, kterou přístav podle nich nepamatuje od povodní v roce 2002. Na vodě se v okolí kanalizační výpusti na protějším břehu několikrát do týdne objevují obrovské barevné a mastné skvrny, které mají za následek úhyn ryb a kachen. „Letos je to první sezóna, kdy se tady nedalo koupat. Když budu mluvit za rybáře, tak prakticky nechytíte rybu,“ popisuje situaci předseda zahrádkářské kolonie Libeňský ostrov Petr Haman. „Představovala jsem si, že se zde objeví norné stěny, ale nestalo se vůbec nic. Napsala jsem na inspekci životního prostředí, poslala jim i fotografie, ale neděje se stále nic,“ dodává předsedkyně sdružení Libeňský ostrov Božena Petrová.

Inspekce životního prostředí stížnosti libeňského sdružení předala vodohospodářskému úřadu Prahy 8, který má ze zákona větší kompetence proti znečišťovateli zasáhnout. „Skvrna se objevuje poblíž ubytovny. Vypadá to, že uniká splašková kanalizace. Majitel objektu nám musí do 30. září doložit dokumentaci,“ informuje starosta Prahy 8 Josef Nosek.

Reportáž Luďka Jíry (zdroj: ČT24)

Jenže ubytovna už tu nefunguje. Majitel objektů, který zde provozuje stavební firmu, nájemce ubytovny před rokem vykázal. Navíc splašky podle něj mohou nyní do řeky vypouštět třeba sousední autobazary, které stojí na pozemcích společnosti České přístavy. „Tady je problém v tom, že ten objekt je sice v našem vlastnictví a jako majitelé za něj zodpovídáme, ale je pronajat. My nápravu zjednáme,“ slibuje náměstek ředitele společnosti České přístavy Jindřich Vodička.

Správce toku Povodí Vltavy se v přístavu chystá odebrat vzorky vody a posoudit míru znečištění. Pokud se vodohospodářskému úřadu Prahy 8 podaří viníka odhalit, může mu uložit až dvou set tisícovou pokutu.