Letos se silničáři na Vysočině nenechají zaskočit

Jihlava - Ještě nezačal ani podzim a silničáři na Vysočině už chtějí být připraveni na zimu. Už na třetině posypových aut mají namontované radlice a v pátek mezi sebou řidiči dokonce soutěžili v tom, kdo dovede sypač nejlépe ovládat. Přes důkladnou přípravu silničáře možná něco překvapí – v rámci šetření se sníží rozpočet i jim. Vedení kraje však zdůrazňuje, že řidiči by to poznat neměli.

„Je to soutěž mezi jednotlivými řidiči, kteří budou řídit sypače v zimní údržbě,“ vysvětluje ředitel Krajské správy a údržby silnic Vysočiny Jan Míka. „Procvičí si to, co je čeká na silnici, a získají tam ty dovednosti a zručnost ovládání toho auta a pluhu při odstraňování sněhu,“ dodává koordinátor dopravy KSÚS Jan Zich.

Loni nečekaně zasypal sníh silnice už v říjnu, přičemž zákonem stanovená silničářská pohotovost platí až od 1. listopadu. Silničáři z Vysočiny říkají, že letos budou na podobný extrémní výkyv počasí dobře připraveni už s měsíčním předstihem. „Chceme předejít především tomu, aby se mediálně neříkalo, že silničáři zaspali,“ sděluje důvod soutěže ředitel Míka.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Kvůli škrtům v rozpočtech veřejných institucí zatím není jisté, s jakým příspěvkem může počítat krajská správa a údržba silnic Vysočiny. Vedení kraje Vysočina připouští, že šetřit budou muset také silničáři, ubezpečuje ale, že na zimní údržbě silnic by to řidiči poznat neměli.

„Může se stát, že se to nějakým dílčím způsobem projeví, ale samozřejmě přístup kraje bude takový, aby to nebylo zásadní a aby silnice byly pokud možno sjízdné,“ podotýká ředitel krajského úřadu kraje Vysočina Zdeněk Kadlec. Náklady na zimní údržbu silnic Vysočiny se pohybují podle průběhu zimy v částkách od 150 až do 240 milionů korun.

Soutěž cestářů v Jihlavě
Zdroj: ČT24