Zastupitelé Liberecka nedali obcím po povodni 19 milionů

Liberec - Liberecký kraj má za sebou další kolo takzvaného porcování medvěda. Jde o rozdělování peněz z rozpočtu podle toho, jak který politik za určitý projekt lobbuje. Část opozice chtěla, aby tentokrát peníze připadly obcím zasaženým bleskovou povodní. Konkrétně šlo o 19 milionů korun, návrh ale neprošel i s přispěním hejtmana Stanislava Eichlera (ČSSD). Opozice označuje za krajského medvěda grantový program 99, který vloni rozdělil 130 milionů Kč. Letos jím zatím prošlo 38 milionů.

Krajská opozice označuje billboardy, na kterých hejtman Eichler vyzývá k podpoře obětí povodní, za prázdná gesta. Když se totiž na zastupitelstvu hlasovalo, zda 19 milionů z takzvaného medvěda půjde do nedávno zaplavených obcí, hlasoval hejtman proti. „Myslím, že když pan hejtman vyzývá z billboardů obyvatele a firmy, aby přispěli na povodňové konto Libereckého kraje, tak že by bylo vhodné, aby zastupitelé jeho postoj podpořili,“ dodává opoziční krajský zastupitel Martin Půta (SLK). Prostředky chtěli jeho spolustraníci přesunout právě do kapitoly krizového fondu.

Vládnoucí ČSSD spolu s komunisty a opozičními občanskými demokraty prosadila, že peníze půjdou například na hasičskou zbrojnici do Mníšku nebo do jablonecké nemocnice. Nad kritikou starostů hejtman kroutí hlavou, považuje ji za předvolební boj. „Skupina starostů jsou populisté, kteří jdou i proti vlastním lidem. Dnes kritizují to, že rozdělujeme finanční prostředky, z nichž část stejně půjde do postižených oblastí, ale my nemůžeme přeci zastavit chod celého kraje a všechny peníze vrhnout jen do postižených oblastí,“ zdůrazňuje pro ČT Eichler.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Podle Marka Pietra (SLK) nejsou projekty v rámci grantového programu hodnoceny podle kvality a účelu, ale pouze podle toho, kdo je podává. „Tento grantový fond byl vyhlášen, jako každý rok, jako grantový fond, který nepojímá pravidla ostatních grantových fondů,“ namítá hejtmanův náměstek Zdeněk Bursa (ČSSD).