Vojenská škola v Moravské Třebové slaví

Moravská Třebová (Pardubický kraj) – Moravská Třebová oslavuje 75 let vojenského školství ve městě. Tamní vojenská střední škola je jediná v České republice a každoročně její lavice opouští kolem sedmdesáti úspěšných studentů, většina z nich odchází do armády. Součástí oslav byl koncert Posádkové hudby a Hradní stráže, vystoupení legionářů alpínů z italského Oderza, slavnostní slib žáků prvního ročníku školy, přelet vrtulníků a letounů, exhibiční defilé Čestné stráže Armády České republiky, statické ukázky vojenské techniky nebo představení mažoretek.

Moravská Třebová tento víkend patří vojákům, zdejší škola slaví 75. výročí vzniku. „Zdejší vojenská střední škola je na velmi dobré úrovni jak svým technickým materiálním vybavením, tak odborně a pedagogicky,“ prohlásil absolvent školy náměstek ministra obrany Michael Hrbata a velitel Vojenské střední školy Moravská Třebová Vojtěch Němeček doplnil: „Obdobné střední školy jsou ve Francii, ve Velké Britanii, v Itálii, ve Španělsku.“ Zájem o studium na vojenské střední škole je obrovský, je totiž jediná u nás. Novopečeným studentem je například i Petr Husárik, je jedním z mála, kteří měli štěstí. Nástupem do této školy se mu splnil sen: „Já jsem chtěl být každopádně vojákem, mne už to táhlo od dětství. Měl jsem příklad ve svém dědovi, ten byl také vojákem.“

Vojenská škola je jiná než civilní. Třída se zde nazývá četa, studenti chodí v uniformě, absolvují vojenský výcvik a učí se zacházet se zbraněmi. Areál vojenské školy není veřejnosti běžně přístupný, oslavy výročí založení školy proto přilákaly stovky lidí.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Oficiální část oslav 75. výročí vojenského školství v Moravské Třebové končí v neděli.

Moravská Třebová oslavuje 75 let vojenského školství ve městě.
Zdroj: ČT24