Obešli zákon, ušetřili miliony

Hradec Králové - Městský distributor tepla v Hradci Králové vyzrál nad energetickým zákonem a lidem ušetřil miliony. Část zákona, která nařizuje namontovat odběratelům nové měřiče tepla, obešel tím, že se řídil jiným článkem této normy. Od majitelů domů získal stanovisko, že přístroje nechtějí. Uspořil jim tak miliony korun.

Využít skulinu mezi paragrafy bývá obvykle spojováno s nekalými praktikami. Městský distributor tepla v Hradci takovou skulinu v novele energetického zákona využil, ale ve prospěch odběratelů. Nenamontoval jim do domů další měřiče tepla. „Podle zákona bychom měli do roku 2011 nainstalovat ještě jedno zdvojené měření na patu domu. To by bylo zbytečné, když už každý byt své měření teplé vody má,“ vysvětluje technik Tepelného hospodářství Hradec Králové Jan Tomek. „Z našeho hlediska jsme to vyhodnotili jako zbytečnou investici, která by akorát zkomplikovala způsob měření teplé vody,“ dodává ředitel Tepelného hospodářství Hradec Králové Jiří Seidler.

Dodavatel tepla ale musel pro svůj postup získat podpisy tři sta osmdesáti šesti odběratelů, vlastníků především bytových domů. Zákon tak neporušil, ale obešel. „My jsme vyhodnotili tento zákon jako téměř nesmyslný,“ říká Jiří Seidler. „Nebudu daleko od pravdy, že se jedná o lobby dodavatelů měřidel,“ myslí si ředitel SBD Hradec Králové Josef Mlateček.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Postup městského distributora tepla uspoří lidem v Hradci Králové možná až dvacet miliónů korun. „Pro lidi to znamená úsporu přímých nákladů, které by byly spojeny s úpravou rozvodů teplé užitkové vody k tomu, aby se měřidlo dalo nainstalovat,“ připomíná Josef Mlateček. „Díky tomu ušetříme náklady ve výši padesát až osmdesát tisíc na jedno měřicí zařízení. Ty by dodavatel tepla promítl do ceny teplé vody,“ uzavírá ředitelka Správy nemovitostí Hradec Králové Jaroslava Bernardová.

Na smlouvách s odběrateli, které montování dalších měřících zařízení zabrání, pracovali v Hradci Králové od začátku roku.