Příbramští dobrovolní hasiči absolvovali velké cvičení

Příbram – Více než 70 dobrovolných hasičů z Příbramska dnes absolvovalo cvičení. V simulovaných zásazích si hasiči museli poradit s požárem autobusového nádraží či vyprošťováním raněných z havarovaných aut. Dobrovolní hasiči jsou při opravdových katastrofách nezbytnou pomocí pro profesionální záchranáře.

Simulovaný zásah na autobusovém nádraží zvládli hasiči za deset minut. Museli hasit ze speciální plošiny a také se postarat o dva lidi, kteří se nadýchali kouře. Chvíli poté je dispečink zavolal k nehodě do Obecnice na Příbramsku. Dostali jedinou informaci, že se jedná o nehodu motocyklu. Při této simulované nehodě byli někteří figuranti v bezvědomí a hasiči je museli vyprostit pomocí techniky. Tento zásah byl komplikovaný tím, že nehoda se stala ve stráni – a hasiči se museli při vyprošťování vypořádat s převýšeným terénem.

Cvičení se koná hlavně proto, aby se při skutečných zásazích eliminovaly chyby. Teď totiž veškeré nedokonalosti pečlivě sleduje a zapisuje komisař. Dnešní prohřešky? Například si žádný z hasičů nenasadil ochranné brýle při stříhání vozidla. Celkem si dnes hasiči vyzkoušeli dvanáct zásahů – třeba i pomoc při pádu letadla.

Reportáž Ivany Šmelové (zdroj: ČT24)