Černá stavba za obchvat. Volba, před kterou Pardubice stát nechtějí

Pardubice – Pardubický stavební úřad chce odstranit načerno postavenou vilu podnikatele Miloše Holečka. Ten se do ní ale i přesto chystá nastěhovat a s městem chce vyjednávat o legalizaci svého luxusního domu. Město se tak dostává do prekérní situace, neboť Holeček zároveň vlastní pozemky, kudy má vést severovýchodní obchvat města. Jeho stavbu by tak mohl zablokovat.

„Severovýchodní obchvat je potřeba – teď je na tahu město, tak ať jedná,“ uvedl Holeček pro Českou televizi. Podle městské architektky Petry Nacu však město disponuje nástroji, jak podmínění stavby obchvatu zabránit. „Ta situace má řešení i v případě, že to bude chtít blokovat, a já bych se nenechala vydírat,“ uvedla Nacu.

Na svém rozhodnutí o odstranění stavby trvají i Pardubice. „Nastěhováním do vily a jejím užíváním jednoznačně dochází k protiprávnímu jednání proti stavebnímu zákonu,“ zdůraznila vedoucí stavebního úřadu městské části Pardubice I. Lenka Tobolková. Že město se změnou územního plánu, a tudíž ani legalizací vily nepočítá, potvrdil i náměstek primátora Alexandr Krejčíř.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Spor mezi majitelem načerno postavené vily a městem trvá už deset let. Neboť v polovině října proběhnou komunální volby, čeká definitivní řešení celého problému až novou radnici. Holeček celou stavbu vysvětluje následovně: „Sliby, které město dalo, mě naplňovaly tím, že zde lze ten dům postavit. Proto jsem stavbu zahájil.“

  • Černá stavba podnikatele Holečka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1999/199857.jpg
  • Miloš Holeček autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1999/199862.jpg