Neziskovky pomáhají zadluženým lidem

Pardubice - Na občanské poradny a krizová centra se obracejí desítky zadlužených lidí, kteří se,  někdy i ne vlastní vinou, dostali do složité finanční situace. Teď nevědí jak dál. Jsou mezi nimi i matky s dětmi, které nemají peníze na základní potřeby. Neziskové organizace jim radí, jak se s dluhy vypořádat. Zároveň varují před praktikami podvodných firem.

Jaké to je balancovat na okraji propasti, dobře ví paní Monika. Narůstající dluhy ji přivedly do chrudimského krizového centra. „Do této finanční situace mě přivedlo to, že jsem zůstala po rozvodu se třemi dětmi, do toho jsem studovala a po rozvodu ty dluhy zůstaly na mně,“ popisuje svůj případ paní Monika. „Musela si půjčovat, aby měla pro děti na jídlo. Dostala se do dluhů a sem přišla v situaci, kdy už nevěděla, co má dělat,“ říká sociální pracovnice Centra J. J. Pestalozziho v Chrudimi Monika Novotná. 

S pomocí centra se paní Monika dostala z nejhoršího, své dluhy postupně splácí a našla si novou práci. Desítky dalších podobně zoufalých lidí vyhledávají i občanské poradny. „Při první návštěvě je seznámíme s možností podat návrh povolení oddlužení, tzv. insolvenční návrh. Předáme jim formuláře a vzorový formulář, jak mají vše vyplnit,“ vysvětluje poradkyně Občanské poradny Chrudim Jitka Mikanová. 

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Půjčování peněz na zaplacení jiného dluhu anebo upsání se pochybným firmám slibujícím oddlužení. I takové jsou chyby, které klienty přivádějí do ještě větších potíží. To, že lidí v nouzi výrazně přibylo, zaznamenali na úřadech. „My se snažíme posílat tyto lidi do neziskových organizací, které pomáhají sestavit splátkové kalendáře a podávají žádosti. V individuálních případech lze na tento způsob platby přistoupit,“ uvádí vedoucí odboru sociálních věcí a zdravotnictví Městského úřadu Chrudim Martina Zelenková. 

I dohoda s věřiteli a exekutory je o něčem jiném, pokud s nimi dlužník jedná přes občanskou poradnu nebo krizové centrum. Kompromis v podobě splátek se většinou podaří najít.