Policie prošetřuje stavbu solární elektrárny v Moldavě

Moldava – Česká inspekce životního prostředí se obrátila se na policii, protože investor stavby solární elektrárny v Moldavě na Teplicku údajně porušoval zákon. Chyběla mu stanoviska k ochraně přírody. Ta už teď ale má, zpětně mu je vydal Krajský úřad Ústeckého kraje. Rozhodnutí krajských úředníků znamená, že o případu už nebude rozhodovat ČIŽP.

Obří solární elektrárna vznikala od léta s platným stavebním povolením, které ale bylo vydané v rozporu se zákonem, navíc na pozemcích spadajících do soustavy Natura 2000 a v místech s výskytem zvlášť chráněných živočichů. O výjimky z ochrany přírody požádal investor až v září, krajský úřad mu vyhověl navzdory protestům místních obyvatel. Investor tak má všechna povolení, která potřeboval.

Mluvčí Krajského úřad Ústeckého kraje Magdalena Hanáčková informovala, že žádost o udělení výjimek byla zcela v souladu se zákonem. Iniciátorka petice proti elektrárně Ivana Ježková však namítá, že poslední udělená výjimka se vydává jen v případech, kdy jde o veřejný zájem. Ten prý nevidí.

Reportáž Terezy Baldové (zdroj: ČT24)

ČIŽP původně chtěla stavbu elektrárny úplně zastavit, nyní už nemůže. Přesto investorovi hrozí až milionová pokuta za to, že stavěl v době, kdy výjimky neměl. 60tisícovou pokutu dostal i za to, že ignoroval předběžné opatření, kterým mu inspekce stavbu zakázala. Inspekce navíc podala i trestní oznámení kvůli maření výkonu úředního rozhodnutí.

Mluvčí Policie ČR Teplice Daniel Vítek sdělil, že vyšetřování je na samém počátku. Krajský úřad zkoumá i stavební povolení, které vydal stavební úřad v Duchcově společně s rozhodnutím o umístění stavby, podle kraje nezákonně. „Obec Moldava nemá platný územní plán, a tudíž stavba neměla být vůbec povolena,“ nechala se slyšet Magdalena Hanáčková.

Investorem elektrárny je společnost Talwin, členy jejích orgánů jsou vlivní členové severočeské ODS – Alexandr Novák, Daniel Ježek nebo Ahmad Raad. Podle informací České televize se případem zabývají i aktivisté ze sousedního Německa. Kvůli stavbě elektrárny se obrátili na ministerstvo životního prostředí i Evropskou komisi.