Lidé žádají lepší protipovodňová opatření

Liberec - Lidé z Pertoltic na Českolipsku žádají lepší ochranu před povodněmi. Panenský potok zaplavil jejich domy letos už dvakrát. Tvrdí, že kdyby se vodohospodáři starali o koryto víc, mohly být škody menší. Povodí Ohře ale otevřeně přiznává, že se mu úpravy nevyplatí a že na ně ani nemá peníze.

Věra Slánská a Hans Antes od srpna okopali zdi, udělali omítky, jen za vysoušení zaplatili dvanáct tisíc. Minulé pondělí si přivezli novou ložnici, televizi, ledničku a sporák. A přišla zase velká voda. Den předtím dokončenou podlahu už nezachránili. Teď se ptají, kdo za to může a kdy přijde další povodeň. „Je divné, že pojišťovny sice pojistné vyplácejí, ale zároveň nehledají viníka,“ diví se Hans Antes. „Ty pole a remízky měly své opodstatnění,“ dodává Věra Slánská.  

Panenský potok vyplavil před týdnem dvacet domů. V srpnu vystoupil ještě o metr výš. Koryto je podle místních zanesené. Tam, kde dříve bývaly dva metry hluboké tůně, je teď vody po kolena. Žije tu ale vydra. Když krajský úřad povolil prohloubení koryta, tak vodohospodářům došly peníze. A práce se podle nich zatím nevyplatí. „Snažili jsme se, aby efektivita v tom místě byla pozitivní, tj. aby vynaložené prostředky byly nižší ochráněný majetek,“ říká mluvčí Povodí Ohře Jan Svejkovský. „Tak velká povodeň, jako postihla Liberecko, se nevejde do žádného prohloubeného koryta a z tohoto důvodu musíme hledat i jiná opatření, například poldry,“ upozorňuje ředitel Agentury regionálního rozvoje Liberec Martin Dušek.  

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Protipovodňová opatření komplikují podle povodí i pozemkové poměry, lidi ale na pracích trvají. Vodohospodáři odhadují náklady na protipovodňová opatření na Panenském potoce na třicet až třicet pět milionů korun. Jestli k nim přistoupí, závisí na tom, zda se vyplatí. Rozhodnou mají na přelomu roku.