Ve Skovicích zavřeli modeláři nebe

Skovice u Čáslavi – Symbolické zavírání nebe před zimou pořádali členové Leteckého modelářského klubu ve Skovicích u Čáslavi. A protože foukalo jen slabě, vzlétnout mohly stroje všech váhových kategorií. Akce byla pro modeláře jejich poslední v letošním roce. Představily se zde báječné stroje, které vznikaly na dlouhé časové ose vývoje letecké techniky a dnes se setkávají v podobě RC modelů v jeden okamžik na nebi letiště ve Skovicích. Zdejší modeláři jsou nadšenci, kteří obdivují a milují létající stroje všeho druhu a plní si dětské sny o létání.

Na výrobě letadla s rozpětím křídel 230 centimetrů pracoval modelář František Říha přibližně 500 hodin. Je to polomaketa německého stroje z konce I. světové války v barvách námořních stíhacích jednotek, zhotovena byla v měřítku 1:4. „Z manévrů zvládne to, co předloha. Zvládne přemet a souvrat, zvládlo by i výkrut,“ pochlubil se František Říha. Divácky nejzajímavější bývá vzdušný souboj modelů, vlekoucích dlouhé barevné stuhy, které si letadla vzájemně ukrajují. „Jde o počet zásahů, zda pilot přistane s celou stuhou nebo bez ní,“ vysvětlil předseda Leteckého modelářského klubu Skovice Jaroslav Šedivý.

Většinu modelů, které u Čáslavi vzlétly, si majitelé sami vyrobili, nejčastěji použitým materiálem je polystyren. Nejlehčí letadla váží do půl kilogramu, nejtěžší do pěti, mohou letět rychlostí až 120 kilometrů v hodině. „Je to velký koníček. Když nefouká vítr, chodím lítat každý den,“ prohlásil jeden z nejmladších účastníků Vojtěch Kozel.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Novou sezonu modeláři ze Skovic zahájí na konci dubna podobným leteckým dnem.

Symbolické zavírání nebe před zimou pořádali členové Leteckého modelářského klubu ve Skovicích u Čáslavi.
Zdroj: ČT24