Vrchlabí má novou kanalizaci, vysloužilo si za ni však kritiku

Vrchlabí - Ve Vrchlabí byla dokončena nová kanalizace za téměř 600 milionů korun. Akce, spolufinancovaná z evropských fondů, má nejen zkvalitnit život obyvatel tohoto krkonošského města, ale taky pomoct zlepšit životní prostředí na horním toku Labe. Přesto současná radnice čelí kritice, například kvůli nárůstu předpokládaných nákladů.

Na sklonku září byl dokončen projekt Čisté horní Labe, který řešil odkanalizování Vrchlabí. Výsledkem je 35 kilometrů nových a opravených stok za téměř 600 milionů korun. Polovinu by měla zaplatit Evropská unie, na zbytek si město vzalo úvěr, který bude splácet pětadvacet let.   

Ne každý je ale s výsledkem spokojen. Projekt byl dokončen o dva měsíce později, než se plánovalo a náklady v průběhu stavby narostly o desítky milionů korun. Do plánu investice se nedostala ani nejrušnější ulice v samém centru Vrchlabí. Město upřednostnilo zájmy obchodníků, kterým by kvůli rekonstrukci mohly klesnout tržby.

Na stavbě kanalizace pracovaly 17 měsíců čtyři stovky stavebníků, 40 bagrů a 100 nákladních automobilů. Na písemné doklady bylo dosud použito skoro 1,5 tuny papíru, ale Vrchlabí bude rekonstrukci vyúčtovávat až do příštího jara.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)