Razantní škrty u policie pečetí osud obvodních oddělení na Vysočině

Jaroměřice nad Rokytnou - Policie na Vysočině bude příští rok hospodařit s polovinou letošního rozpočtu na svůj provoz. Kvůli razantním škrtům přikročí i k rušení obvodních oddělení, jedním z prvních má být v Jaroměřicích nad Rokytnou. Další oddělení se mají slučovat, nebo dostanou od radnice bezplatný nájem. Hejtman Vysočiny Jiří Běhounek (ČSSD) hodlá v nejbližších dnech požádat ministra vnitra Radka Johna (VV) o přehodnocení úsporných opatření, má v úmyslu ho také varovat, že pracně vybudovaný pocit bezpečí obyvatel Vysočiny je vážně ohrožen.

Policisté na Vysočině už nyní postupují podle striktního rozkazu spořit. Třeba hlídka nesmí s novou služební Oktávií najet denně více než 60 kilometrů. Vedení krajské policie přiznává, že drastické provozní škrty se dotknou všech policejních činností. „Nejhorší situace bude zřejmě v oblasti pohonných hmot, kde jsme letos měli k dispozici částku zhruba 20 milionů a pro příští rok je rozpočtována částka necelých 9 milionů,“ uvedla pro ČT mluvčí krajské policie Dana Čírtková.

V sázce je rovněž existence obvodních policejních oddělení v malých městech. Policie prozatím zůstává tam, kde jí radnice odpustila nájem a bude přispívat i na energie. Přestože podobnou nabídku dostalo i oddělení v Jaroměřicích nad Rokytnou, obvodní služebna tu zanikne s úderem nového roku. Veškeré její funkce mají od ledna převzít v 15 kilometrů vzdálených Hrotovicích.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

„My děláme všechno proto, abychom tady policisty udrželi, proto nabízíme i prostory bez nájmu,“ nehodlá se s výhledem smířit jaroměřický starosta Karel Nedědický (Nestr.). Rozsah úsporných opatření u bezpečnostních složek ale zaskočil i hejtmana Vysočiny a bezpečnostní radu kraje. Hejtman Běhounek považuje míru stanovených úspor za likvidační. „50 procent se podle mně z provozních peněz ušetřit nedá,“ zdůrazňuje.