Knihovnu si v Novém Městě čtenáři přestěhují sami

Nové Město nad Metují (Královéhradecký kraj) – Knihovna v Novém Městě nad Metují se stěhuje do nové budovy. Postupně bude potřeba přesunout víc než osmdesát tisíc knih. Stěhování dnes zahájily děti, které vytvořily živý řetěz a během dopoledne přesunuly do nových prostor celé dětské oddělení. Městská knihovna v Novém Městě je veřejná knihovna s univerzálními knihovními fondy a službami. Stala se důležitou součástí kultury Nového Města, slouží desítkám studentů a stovkám milovníků četby.

Doslova z ruky do ruky putovaly dnes knihy z fondu knihovny v Novém Městě nad Metují, stěhovaly se totiž do nové budovy. Začalo se dětským oddělením a své oblíbené knihy stěhovaly samy děti, které pro to udělaly asi 300 metrů dlouhý živý řetěz. „Šlo o stěhování dětského oddělení řetězem dětí ze starých prostor do nových. Vlastně si stěhují svoje knížky,“ uvedla ředitelka knihovny Zdenka Pfeiferová. Původní knihovna už zájmu čtenářů nestačila a radnice proto připravila nové prostory, které by se měly stát kulturním centrem Nového Města. „Nejenom tedy půjčování knih, je tu veřejný internet, multifunkční sál, různé výstavy a přednášky,“ dodala Zdenka Pfeiferová a starostka Bronislava Malijovská (ODS) doplnila: „Rekonstrukce trvala zhruba dva roky a stála 50 milionů korun.“

Na nezájem čtenářů si v Novém Městě nad Metují nemohou stěžovat a zápal dětí, s jakým se do dnešního stěhování zapojily, dává tušit, že tomu tak zůstane i v budoucnosti. „Chodí sem celé rodiny, třeba od mateřských škol. Dítě se vyvíjí a zůstává nám i potom. Řekla bych, že děti čtou dost, aspoň v Novém Městě,“ ujistila ředitelka Pfeiferová.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)

Sedm tisíc knížek stěhovaly místní děti zhruba 3 hodiny. Přemístit dalších 20 tisíc svazků přišli nadšení čtenáři přestěhovat odpoledne.

Knihovna v Novém Městě nad Metují se stěhuje do nové budovy.
Zdroj: ČT24