Síť sociálních služeb ve Středočeském kraji je v ohrožení

Praha – Fungování sítě sociálních služeb ve Středočeském kraji je podle jejich poskytovatelů v ohrožení. Neziskovým organizacím a občanským sdružením chybí peníze na provoz, které měl z humanitárního fondu poslat krajský úřad. Ten ale rozhodl, že dotace nepošle najednou, ale v měsíčních splátkách. Pro některé organizace je tento postup likvidační. Finanční obtíže se týkají zhruba 140 občanských sdružení a neziskových organizací. 10 největších poskytovatelů sociálních služeb se již obrátilo na zastupitele s žádostí o přehodnocení postupného dávkování financí.

Peníze ze středočeského fondu schválené pro rok 2010 měly být původně vyplaceny do konce tohoto roku, jak je obvyklé. Kraj ale v červnu změnil systém vyplácení na měsíční splátky. Peníze tak organizace dostanou v období od října 2010 do září 2011. „My s nimi prostě pro letošní rok počítáme… To, že nám budou dalších 10 měsíců chodit peníze ve splátkách, nám už v podstatě nepomůže. Schválené peníze potřebujeme hned, abychom dojeli tento rozpočtový rok,“ uvedl předseda protidrogového sdružení Semiramis o.s. Pavel Plaček. 

Podle mluvčí krajského úřadu Berril Maschekové je nový systém zasílání dotací lepší. Organizace prý peníze mnohdy utratily a ke konci roku už neměly žádné: „Tento systém je pro ně i jistotou, že po dobu 12 měsíců mají zajištěný pravidelný příjem.“ Zastupitelé schválili změnu v červnu. Poskytovatelé sociálních služeb tak podle vedení kraje mohli čerpat měsíční splátky už od července. „Pokud to nechali na poslední chvíli, tak je to bohužel jejich chyba a nemohou vinu svalovat na nás,“ dodala Mascheková.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

Semiramis bez krajské dotace radikálně omezí služby

Lidé z neziskovek ale tvrdí, že je k podpisu smlouvy nikdo nevyzval. „Opakovaně jsme se ptali na krajském úřadě, kdy konečně budeme moci smlouvu podepsat. Pokaždé nám bylo sděleno, že jsou smlouvy v přípravě, takže doteď se nám nikdo neozval,“ řekl ČT ředitel Magdaléna o.p.s. Petr Nevšímal. Semiramis už například oznámilo, že bez krajské dotace bude muset radikálně omezit služby. „Znamená to ukončení pracovního poměru pro 22 zaměstnanců a ukončení poskytování služeb pro bezmála osm tisíc klientů,“ uvedl místopředseda o.s. Miroslav Zavadil.