V Lanškrouně byla objevena záhadná lebka

Lanškroun – Lanškroun na Orlickoústecku řeší záhadu. U zdi tamního kostela se našly kosterní pozůstatky pocházející zřejmě z 50. let minulého století. Jenže na tomto místě byl hřbitov zrušen dávno před tím. Tělo zřejmě bohaté ženy tak mohlo být pohřbeno tajně. Záhadná lebka nedá spát historikům, archeologům, ani policistům.

Lebku našli dělníci přímo u lanškrounského kostela, když vykopávali odvodňovací šachtu. Dělníci našli na hřbitově zrušeném v roce 1901 dalších 17 koster. Ty ale byly pohřbeny před více než sto lety. Jediná lebka má kaučukovou zubní protézu, běžně používanou před 60 lety.

Zubní lékař Aleš Bílý říká, že šlo o kvalitní protézu, tudíž nejspíš šlo o movitější osobu. Záhadou je také to, proč bylo tělo pohřbeno přímo do země, navíc bez šatů, jak popsal pracovník lanškrounské farnosti Jaroslav Dajč. „To nemohl být pohřeb, který by proběhl za standardních okolností,“ nechala se slyšet archeoložka z Muzea Orlických hor Martina Beková.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Archeologové lebku, která patřila podle zubního lékaře zřejmě ženě, předali policii. Kriminalistický ústav zjišťuje, jaké je její skutečné stáří, a také to, zda mohla být žena obětí vraždy. Mluvčí Policie ČR Ústí nad Orlicí Iveta Lehká uvedla, že nyní se čeká na výsledky znaleckých posudků.

Záhadu lanškrounské lebky se však nejspíš objasnit nepodaří. Policie případ zřejmě odloží. Pokud by šlo totiž skutečně o vraždu, byla by už promlčená.