Zamořené studně dočasně nahrazují cisterny

Liberec - Řada obyvatel Horního Vítkova v Libereckém kraji je bez pitné vody už od srpnových povodní. Studně jsou znečištěné a vodovod tam má jen třetina obce. Se zásobováním pomáhají náhradní cisterny Správy státních hmotných rezerv. Starosti se zajištěním pitné vody mají před zimou na Frýdlantsku stovky lidí. Obávají se, že cisterny přes zimu zamrznou a budou nepoužitelné.

Jitka Nováková vychází každé ráno s desetilitrovým kanystrem pro vodu k cisterně. Z vlastní studny pít nemůže. I po dezinfekci voda v ní zůstává závadná. Nezbývá jí než čekat, stejně jako ostatním. „Ještě jednou naši studnu vyčistí, potom si objednáme nový rozbor vody, který si budeme muset zaplatit,“ říká obyvatelka Vítkova Jitka Nováková. „Vodu používáme balenou nebo z přistavené cisterny,“ dodává její soused Josef Mach.

Po povodních zůstaly kilometry potrhaných silnic a vodovodů a stovky zaplavených studní. Hygienici jich na Liberecku i Českolipsku zkontrolovali sedm set šedesát. Z třiceti čtyř v Chrastavě vyhovělo jen devět. Ze závadné vody hrozí střevní potíže. „Ve studních se vyskytuje fekální znečištění, zejména nadlimitní výskyt bakterie eschyrichia choli,“ vysvětluje mluvčí Krajské hygienické stanice v Liberci Zuzana Balašová. „Velká voda narušila spodní vody natolik, že ta voda nebude v nejbližší době pitná,“ přiznává místostarosta Chrastavy Miloslav Pilař.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Vítkovské škole pomáhá vlastní úpravna vody. Stavba vodovodu je naplánovaná až na rok 2013 a jistá zatím není. Za jistější místní považují to, že kohoutek cisterny v zimě zamrzne. „V tomto případě budeme odebírat balenou vodu. Cisterna tady v zimě neobstojí,“ upozorňuje obyvatelka Vítkova Jaroslava Chvojková.

Bez pitné vody zůstalo po srpnových povodních na Frýdlantsku patnáct tisíc lidí. Provizorní vodovody někde vedou po povrchu, jinde zůstávají cisterny. Problémů podle vodohospodářů bude s blížící se zimou přibývat.