V Krkonošském muzeu v Jilemnici vystavuje Dušan Kállay

Jilemnice – Výstavu poštovních známek, grafik a ilustrací slovenského výtvarníka a především tvůrce nekrásnějších slovenských poštovních známek Dušana Kállaye otevřeli v Krkonošském muzeu v Jilemnici. Vernisáž dnes do Jilemnice přivedla samotného autora i desítky sběratelů a filatelistů z Čech i ze zahraničí.

Po japonském Naganu a Paláci národů v Ženevě jde o poslední velkou výstavu Dušana Kállaye v letošním roce. Přiznává, že letos měl opravdu nabitý program. Jako jediný získal Kállay hned dvakrát prestižní ocenění WIPA pro nejkrásnější poštovní známku světa. Autor se nechal slyšet, že první takto oceněná známka se jmenuje Dějiny poštovního práva, druhá známka nese název Bratislavský hrad.

Kromě první slovenské známky v nové měně tu Kállay představil také svou vůbec první českou známku, inspirovanou pošťáckou pohádkou Karla Čapka. Není náhodou, že její inaugurace proběhla právě v Krkonošském muzeu. „Snažíme se veřejnosti představit špičkovou známkovou tvorbu, tato má navíc vazbu k našemu regionu,“ sdělil ředitel muzea Jan Luštinec.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)

Novou poštovní známku Dušana Kállaye si mohli filatelisté na výstavě nejen zakoupit, ale nechat i orazítkovat u příležitostné poštovní přepážky.

V Krkonošském muzeu v Jilemnici vystavuje Dušan Kállay
Zdroj: ČT24