Pacienti v nemocnicích jsou častým terčem zlodějů

Pardubicko – Lékaři a hlavně pacienti hovoří o počínání zlodějů, kteří si tipují oběti v nemocnicích nebo léčebnách pro dlouhodobě nemocné, jako o lidském hyenismu, který většinou zůstává bez trestu. Z nočních stolků i kabátů kradou peníze, mobilní telefony a další cennosti. Místo klidného odpočinku na lůžku tak nemocní prožívají jen stres a bezmoc.

Pacienty pardubické nemocnice před praktikami zlodějů varuje personál i letáky na pokojích, k dispozici mají trezory, jak upozornila staniční sestra Pardubické krajské nemocnice Jiřina Klevorová.

Jeden z posledních případů policie šetřila na Svitavsku v léčebně pro dlouhodobě nemocné. Tisková mluvčí Policie ČR Svitavy Anna Štegnerová upřesnila, že 19letý muž ukradl přímo z pokoje pacienta peněženku se 70korunovou hotovostí.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Případy okradených pacientů nemocnice řeší individuálně. V Pardubicích vyplácejí náhradu škody. „Případy jsou uhrazeny buď prostřednictvím pojišťovny, nebo na náklady nemocnice,“ dodala mluvčí pardubické nemocnice Alice Štrajtová Štefková.

Pokud se zloděje podaří dopadnout, následuje obvinění z krádeže a soud může čin potrestat až třemi roky vězení.