Obec Lodín bude pořádat referendum o rozšíření skládky

Lodín - V Lodíně na Královéhradecku budou místní obyvatelé brzy rozhodovat o tom, zda si přejí rozšiřování místní skládky. To chystá společnost A.S.A., která chce nové pozemky a své působení v Lodíně prodloužit. Toho se ovšem někteří místní obávají, neboť skládka by se tak měla přiblížit směrem k obci. Vznikl proto petiční výbor za vypsání referenda. Nové zastupitelstvo na rozdíl od předchozího jeho pořádání podpořuje.

Malá obec s třemi sty padesáti obyvateli si díky existenci skládky na svém území mohla dovolit výstavbu koupaliště. „Skládka v našem areálu je velice výhodná po stránce ekonomické,“ tvrdí starosta Lodína Jaromír Pelánek (nestr.) Podle mluvčí společnosti Marie Mockové by se plocha skládky měla rozrůst o 3,7 hektarů. Začalo prý i posuzování vlivu stavby na životní prostředí.

Otázka skládky dělí místní obyvatele na dvě poloviny. Petiční výbor za vypsání referenda nicméně s možností jejího rozšíření nesouhlasí. V té situaci by se tak skládka nacházela ve vzdálenosti pouhých 750 metrů od obce. Nové vedení se chce na rozdíl od toho původního řídit výsledky referenda. Starosta nicméně věří, že výsledek bude ve prospěch jejího rozšíření: „Můžu to odhadovat tak padesát na padesát, ale předpokládám, že většina občanů pochopí finanční přínos pro obec.“

Rozšíření skládky v Lodíně (zdroj: ČT24)
Skládka v Lodíně
Zdroj: ČT24