Kotel pro školku měl být o 50 tisíc levnější, obalamutila ji firma?

Světice – Mateřská škola ve Světicích nutně potřebovala nový kotel, proto ho její ředitelka Leonarda Chaloupková objednala u firmy ESEL, která vyhrála výběrové řízení. Spoléhala se přitom na příslib dotace z programu Zelená úsporám. Po zprovoznění kotle ale zjistila, že na příspěvek školka nárok nemá, peníze tedy musela doplatit z vlastní kapsy. Teď žádá 30 tisíc po firmě, jejíž pracovníci jí údajně dotaci slibovali. Vedení společnosti ale obvinění odmítá s tím, že se ředitelka nezorientovala v dotačních pravidlech.

Slibovaná dotace měla pokrýt 60 procent z celkové ceny, počítala s tím i kalkulace, kterou firma předložila. Jakmile ale její pracovníci do školky dorazili a chtěli kotel instalovat, objevil se první zádrhel. „Ve smlouvě o dílo bylo uvedeno, že se jedná o rodinný dům, tak jsem volala firmě s tím, že to nemůžu podepsat, protože mateřská škola je instituce,“ říká ředitelka Leonarda Chaloupková.

Jednatel společnosti Libor Směja ale oponuje, že firma „nikdy neprověřuje, jak je daný objekt definován v listu vlastnictví a pracuje jen s údaji, které získá od majitele. Tyto údaje pak slouží pouze informativně, nikoli jako závazek firmy, že na daný objekt majitel získá dotaci.“

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

Paní ředitelka si měla vše prověřit, tvrdí firma

Dotace z programu Zelená úsporám je přitom určena na úspory energií pouze v rodinných domech, na veřejné budovy se nevztahuje. Ředitelka školky má za to, že firma o podmínce věděla, ale na skutečnost neupozornila. Po usazení kotle firma ředitelce oznámila, že na dotaci nárok nemá.

Jednatel firmy hovoří ale o závažném pochybení ze strany paní ředitelky, která se podle jeho slov zamotala do problematiky dotací pro organizace a neověřila si přesné informace o dotacích pro rodinné domy. „Moje chyba byla ta, že jsem firmě uvěřila. Ale když vám někdo řekne, že máte na něco nárok a pořád vás v tom utvrzuje, nevidíte důvod si něco ověřovat,“ říká ředitelka.

Šestadvacet tisíc korun nakonec zaplatila Leonarda Chaloupková z vlastních peněz a 30 tisíc vzala z rozpočtu školky. Nyní ale postrádá peníze na provoz. Proto ředitelka žádá 30 tisíc korun po firmě jako odškodné za to, že ji uvedla v omyl.