Policejní služebny za symbolické nájmy – první v Novém Městě pod Smrkem

Nové Město pod Smrkem - Policie v Novém Městě pod Smrkem bude příští rok platit městu jen symbolický nájem. Kvůli vládním škrtům totiž dostane Krajská policie od státu skoro o polovinu peněz míň než letos a musí tak šetřit. Nicméně právě vyjednávání o snížení nájmu kritizuje hejtman Libereckého kraje jako nesystémové. Nájem policejní služebny klesl z 58 tisíc jen na 8 korun. Radnice na snížení přistoupila, aby služebnu s patnácti policisty ve čtyřtisícovém městě udržela. Jinak by hrozilo, že tady oddělení skončí a policisté budou dojíždět z 12 kilometrů vzdáleného Frýdlantu.

„Už kdysi v 80. letech tady takový pokus byl, oddělení bylo zrušeno, ale velmi záhy se zase muselo obnovit. Dnešní situace je taková, že naše oddělení má na starosti ještě okolní vesnice, kde jsou mimo jiné i přechody do Polska,“ vysvětluje opodstatněnost policejní služebny v obci místní starosta Pavel Smutný. 

Policie se snaží vyjednat symbolický nájem i v jiných obcích, čímž chce ušetřit až milion korun. Vládní škrty totiž policii sníží její rozpočet – místo letošních 122 milionů dostane příští rok od státu jen 70 milionů, tedy o 44 procent méně. Na symbolický nájem už kývli například i v Hodkovicích nad Mohelkou. V dalších pěti obcích se o tom jedná. 

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Škrty v resortu ministerstva vnitra kritizuje hejtman Libereckého kraje. Nelíbí se mu, že na vládní rozhodnutí nakonec doplatí města a obce, které přijdou o peníze za nájem. „V době ekonomické krize mají obce problémy s rozpočty a mají i nižší daňové příjmy. Přenášet odpovědnost ministerstva za bezpečnost v kraji nebo v obci na města a obce je nesystémové,“ podotýká hejtman Libereckého kraje Stanislav Eichler.