V Pěnčíně jsou k vidění nejkrásnější jablka

Pěnčín (Liberecko) – O tom, jakým umělcem dokáže být příroda, se lidé mohou přesvědčit na tradiční, v pořadí už 13. výstavě v Pěnčíně na Liberecku. Pěstitelé se tam chlubí svými nejlepšími jablky. Faktem však je, že někdy přírodě trochu pomáhají. Návštěvníci mohou spatřit tisíce jablek desítek odrůd, nejen těch nejprodávanějších ze supermarketů.

Zimní banánové nebo hornokrajské malinové jablka rostou už jen v archivních sadech. Na výstavě kromě nich nechybí ani pěnčínský Rubín, podle pěstitelů jablko křupavé, plné sladké chuti s tenkou slupkou a jemnou dužninou.

Jablko se dostalo i do znaku obce, sady obklopují Pěnčín ze všech stran. Oblast patří v Libereckém kraji k těm nejteplejším a nejúrodnějším. Pěstování ovoce tady živí desítky lidí. „Není to o tom pustit stroj, jablka se musí stříkat, česat, třídit, uskladňovat,“ říká starosta Pěnčína Karel Bičík.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Zahrádkáři z Pěnčína hodnotí letošní úrodu jablek jako horší, o třetinu menší než loni. Může za to hlavně deštivé počasí během květu stromů. O odbyt se tak pěstitelé bát nemusí. Chuť místních jablek si pochvaluje i radní Libereckého kraje pro zemědělství Jaroslav Podzimek (ČSSD).

Výsledky letošní sklizně si návštěvníci mohou prohlédnout až do neděle. Příští výstava jablek se tady uskuteční za dva roky.

V Pěnčíně jsou k vidění nejkrásnější jablka
Zdroj: ČT24