Areál cihelny u Chmeliště je zachráněn

Chmeliště (Kutnohorsko) – Unikátní areál cihelny u Chmeliště na Kutnohorsku včetně desítek druhů vzácných živočichů a rostlin je zachráněný. Českému svazu ochránců přírody se podařilo získat potřebných 260 tisíc korun na výkup pozemků od současných vlastníků, kteří je chtěli upravit na ornou půdu.

V cihelně u Chmeliště skončila těžba zhruba před 10 lety. Za tu dobu se sem zpět nastěhovala příroda – chránění obojživelníci, vzácní ptáci nebo například masožravá rostlina bublinatka jižní. Předseda občanského sdružení Denemark Martin Starý upřesnil, že v lokalitě žije také mnoho druhů plazů, například užovka obojková nebo slepýš křehký. Hodně početná je prý i skupina vodního hmyzu.

Výjimečnému místu hrozila zkáza, paradoxně kvůli důslednému dodržování zákona. Vlastníci měli pozemky po těžbě uvést do původního stavu – tedy areál zavézt a vytvořit z něj znovu pole. Koordinátor kampaně Místo pro přírodu Jan Moravec říká, že tento zákon však stál v rozporu se zákonem, který chrání živočichy zde žijící. A tak se ochránci přírody rozhodli pozemky vykoupit. Vlastníci souhlasili a na potřebných 260 tisíc korun se vypsala veřejná sbírka.

Reportáž Ivany Šmelové (zdroj: ČT24)

Během půl roku zareagovalo na 70 dárců. Jen na Kutnohorsku sdružení Denemark vybralo pětinu celkové sumy, 60 tisíc korun. „Čeká nás vykácení náletových dřevin, potom musíme vytvořit mělké tůně a zlikvidovat černé skládky,“ uvedl Martin Starý. Chmeliště je už 20. místem, které se zařadilo do kampaně Místo pro přírodu. Českému svazu ochránců přírody se za sedm let podařilo vykoupit téměř 70 hektarů půdy po celé republice.