Výhled ze Sněžky bude rušit obří hotelový komplex

Pec pod Sněžkou – Na polské straně Krkonoš na kraji střediska Karpatz na dohled od Sněžky vyrůstá obří hotelový komplex. Jeho návrh počítá s kapacitou 880 pokojů, 30 konferenčních místností, několik bazénů, herny a bruslařskou plochu. Proti enormě velké stavbě se zvedla vlna odporu, zejména mezi památkáři, ekology i architekty. Zda-li se však podaří plány jednoho z nejbohatších polských podnikatelů Tadeusze Gołębiewskeho změnit, je dost nejisté. Hotel by mohl být otevřen do konce roku.

Kvůli své velikosti a enormnímu množství lidí, kteří mají hotel v jednu chvíli využívat, se ekologové i místní lidé obávají zhoršení kvality života – ať už kvůli zácpám ve městě, zvýšení cen či ekologickou zátěží v podobě odpadků a vysoké spotřebě elektřiny. Kvůli svým rozměrům hotel také nezapadá do místní architektury, naopak díky snaze přiblížit se jí vypadá jako kýč podobný „podnikatelskému baroku“, které v Česku radostně bujelo v 90. letech.

Hotel Gołębiewski bude moci přijmout najednou více než 1 200 hostů a dalších dva tisíce míst je připravených pro kongresové jednání. Díky tomu nalezne v hotelu zaměstnání až 500 místních lidí, věří starosta města Bogdan Malinowsk a podporuje stavbu navzdory nevoli velké části místních obyvatel. Důležitější je podle něj zvýšení ekonomické síly obyvatel a fakt, že z hotelu bude mít příjem i městská pokladna.

Se stavbou komplexu zřejmě nikdo nehne

„Dům narušuje pohled ze Sněžky na sever do Polska, neboť stavba je svojí hmotou obrovská,“ přiznal ve studiu ČT24 náměstek ředitele krkonošského národního parku Jakub Kašpar. Žádného řízení se však česká strana nemůže účastnit, pouze může na různá místa posílat svoje stanoviska. Hotelový komplex navíc leží mimo národní park i ochranné pásmo, a tak ani polští ochránci přírody nemohou s megalomanským projektem nic zásadního dělat. Jelenohorské oddělení Sdružení polských architektů navíc zjistilo, že projekt není v souladu s místním územním plánem a podalo stížnost. S tou však neuspěli.

Kašpar také přiznal, že nerozumí výstavbě tak velkého komplexu, protože hotely na české straně bojují s nízkou obsazeností. Na polské straně je podle něj situace ještě horší a spousta penzionů je na prodej. Je proto dost možné, že se projekt nakonec nevyplatí a Krkonoším zbude do dalších desetiletí jen nevyužívané monstrum.

Hotelový komplex pod Sněžkou
Zdroj: ČT24