Funkce zastupitele prošetří ministerstvo vnitra

Rakovník (Středočeský kraj) – Středočeský zastupitel za ČSSD Karel Mencl byl podle opoziční ODS protizákonně jmenován ředitelem Integrované střední školy v Rakovníku. Funkce zastupitele a zároveň ředitele školy, kterou kraj zřizuje, jsou údajně neslučitelné. Karel Mencl je navíc trestně stíhán kvůli zneužívání pravomocí veřejného činitele. Vedení Středočeského kraje tvrdí, že v současné době nemůže nijak zasáhnout, rozhodnout bude muset na své schůzi nejbližší zastupitelstvo.

Karel Mencl je členem středočeského zastupitelstva a od prvního září zároveň ředitel rakovnické střední školy. Do funkce ho jmenovala Rada kraje. Tyto dvě pozice ale nejdou dohromady, tvrdí nyní opoziční občanští demokraté. „Porušení zákona je v tom, že je v konfliktu zájmů. Jako krajský zastupitel nesmí být zároveň ředitelem organizace, kterou zřizuje Středočeský kraj,“ uvedl opoziční zastupitel kraje Petr Bendl (ODS). Karel Mencl však nesouhlasí: „Mám informaci, že to střet zájmů není. Dal jsem to svému právníkovi, čekám na jeho rozbor.“

Mencla zároveň vyšetřuje policie. Čelí podezření, že jako bývalý starosta Králova Dvora zneužil pravomoci veřejného činitele a porušil povinnosti při správě cizího majetku, když se ve městě stavěla víceúčelová sportovní hala. „Byly proplaceny určité práce, které fakticky nebyly provedeny. Městu tak vznikla škoda,“ potvrdil státní zástupce Pavel Prygl z Okresního státního zastupitelství v Berouně a předsedkyně Kontrolního výboru Středočeského kraje Dagmar Nohýnková (ODS) doplnila: „Každý by měl mít v sobě natolik morální kredit, že by neměl usilovat o podobnou funkci. Měl by počkat, až jeho jméno bude případně očištěno.“

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

Vedení středočeského kraje tvrdí, že teď nemůže nijak zasáhnout, o dalším osudu Karla Mencla musí rozhodnout až nejbližší zastupitelstvo. To je naplánováno na začátek prosince. „Buď pan Mencl odstoupí sám, nebo zastupitelé prohlásí neslučitelnost funkcí pana Mencla a tím zanikne jeho mandát jako zastupitele,“ vysvětlila mluvčí Středočeského kraje Markéta Vítková.

Předsedkyně krajského kontrolního výboru chce během příštího týdne celou věc nechat prošetřit ministerstvem vnitra.

Středočeský zastupitel za ČSSD Karel Mencl byl podle opoziční ODS protizákonně jmenován ředitelem Integrované střední školy v Rakovníku.
Zdroj: ČT24