Hradec Králové má novou sochu bývalého starosty Františka Ulricha

Hradec Králové – Během úřadování starosty Františka Ulricha zažil Hradec Králové v první třetině dvacátého století velký rozvoj. Vzniku jeho sochy předcházely letité dohady o umístění i vzhledu. Socha bude slavnostně odhalena v pondělí 8. listopadu odpoledne.

Na návrhu z roku 2002 František Ulrich sedí za psacím stolem a je umístěný na vysokém sloupu. Lidé se na něho měli dívat z trojice dalekohledů. Památkáři města a následně i kraje ale takové dílo na náměstí, které nese Ulrichovo jméno, odmítli. „Zřízením takového pomníku by se porušila původní urbanistická a architektonická koncepce Ulrichova náměstí tak, jak ji koncipoval Josef Gočár,“ uvedl tehdy památkář Miroslav Klouda.

Po osmi letech vášnivých debat socha Františka Ulricha přeci jen stojí. Je z dílny Stanislava Hanzíka a vyrobená je z prachatického dioritu. Součástí pomníku jsou sluneční hodiny. Dílo však není na Ulrichově náměstí, ale na nedalekém náměstí Svobody. Autor sochy Stanislav Hanzík se nechal slyšet, že tento prostor vybral proto, že se zde setkává staré město s novým.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Ovšem ani výběr místa na náměstí Svobody nebyl bez problémů. Proti byli pořadatelé mezinárodního sochařského sympozia v Hořicích. Pískovcové sochy z tohoto sympozia jsou totiž celoročně vystavované právě na náměstí Svobody a v jeho okolí. Náměstek primátora Hradce Králové Martin Soukup (ODS) říká, že vhodnost umístění ukáže až budoucnost.