Praha hostila soutěž nevidomých

Praha – V pražské městské knihovně se konala mezinárodní soutěž nevidomých ve čtení a psaní Braillova písma. Celkem šest reprezentantů (tři z Polska a tři z Česka) se utkalo za pomoci elektronické čtečky ve třech disciplínách. Hlavní záměr soutěže bylo přimět nevidomé více používat Braillovo písmo.

Nevidomí z Česka a Polska se utkali ve čtení na čas, psaní diktátu a úpravě textu. Podle Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých totiž slepci upřednostňují při elektronické komunikaci hlasový výstup a mnoho z nich tak slepecké písmo zapomíná. To potvrdil i hlavní porotce soutěže Jiří Reichel.

Soutěží ve čtení a psaní Braillova písma je mnoho, dnešní klání ale kromě znalostí písma testuje i práci s komunikační technikou. Elektronický zobrazovač, na kterém soutěžící pracovali, se skládá za dvou krabiček. Na jedné se zobrazuje text a na druhé jsou plastické výstupky, pomocí nichž nevidomý čte. „To, co má vidící na displeji, tak já mám pod prsty po určitých úsecích,“ popsal vítěz soutěže Petr Čermák.

Reportáž Barbory Halbgebauerové (zdroj: ČT24)

Jiří Reichel dodal, že zejména technická stránka umožňuje, aby se nevidomí dostávali k výstupům pohodlnější cestou, právě přes hlasové výstupy. Člověk pak prý ztrácí přehled o gramatice. Nejlépe zvládá Braillovo písmo, tedy alespoň podle porotců, Petr Čermák. Mezi soutěžícími je nováčkem a hned si odnesl cenu pro vítěze. Jen o dva body za ním skončil další Čech, Vladimír Dvořák. Pomyslný bronz si odvezla polská soutěžící.

Letos si nevidomí na celém světě připomínají 185. výročí vytvoření šestibodové soustavy pro čtení a psaní. Jejím tvůrcem byl šestnáctiletý nevidomý Francouz Louis Braille. Na příští rok pořadatelé plánují rozšířit soutěž o další čtyři disciplíny.