Okolo stavby věžáku na Praze 12 to jiskří

Praha - Prahou 12 otřásají případy zastrašování lidí. Strach o sebe i svůj majetek tam mají ti, kteří se dlouhodobě angažují proti kácení stromů a výstavbě  patnáctipodlažního věžáku u modřanské polikliniky, jehož developerem je společnost Finep. Aktivisti během několika posledních dnů zažili vytlačování ze silnice, výbuch rozbušky před domem i zapálené auto.

Pan Flíger z Modřan v pátek večer málem přišel o svá auta zaparkovaná před domem. Neznámí útočníci se je pokusili zapálit pomocí rozbušky, která nakonec explodovala místo za plotem na ulici. „Chtěl jsem nahlásit trestný čin ohrožení, ale bylo mi řečeno, že to je pouze přestupek,“ říká občanský aktivista Antonín Flíger.   

Paní Peřinovou zase před několika týdny vytlačovala mezi Točnou a Cholupicemi tři auta ze silnice. „Ve velké rychlosti přijelo zezadu auto a začalo mě oslňovat. Potom přijela další dvě auta. Jedno mě předjelo a začalo mě brzdit, třetí se na mě tlačilo z boku,“ popisuje situaci Monika Peřinová. 

Reportáž Luďka Jíry (zdroj: ČT24)

Na noc ze soboty na neděli nezapomene ani pan Číla, jemuž někdo zapálil auto. „Druhý den po požáru přijela speciálka a zkoumala auto. Zjistila, že auto bylo úmyslně podpáleno,“ uvádí Ivan Číla. „V tuto chvíli policie prošetřuje celou věc jako podezření z trestného činu poškozování cizí věci,“ informuje mluvčí Policie ČR na Praze 12 Eva Kropáčková.    

Ale i další případy zastrašování, i když nebyly hlášené policii, mají jednu věc společnou, staly se lidem, kteří napadají stavbu patnáctipodlažního věžáku u modřanské polikliniky. „Myslím, že to může souviset s tou připravovanou stavbou,“ odhaduje Ivan Číla. „Připadá mi to jako mafiánské způsoby, to je nepřípustné,“ uzavírá místostarostka Městské části Praha 12 Helena Chudomelová. 

Na zastrašování si stěžují i další tři lidé. Také oni napadají stavbu polyfunkčního domu u modřanské polikliniky. Neznámí pachatelé jim rozbili okno u auta, povolili šrouby u kola a zabili kočku. Mluvčí společnosti Finep Petra Kopecká v této souvislosti uvedla, že o podobných praktikách slyší poprvé a věří, že policie vše objasní. Obyvatelé vilové čtvrti požádali modřanské vedení městské policie o častější ostrahu v ulicích. Ze svých názorů na likvidaci biotopu ale nesleví. Petice proti kácení stromů i samotné stavbě věžáku prý nestáhnou.