Cyklostezka je hotová, jezdit po ní nelze

Praha - Hlavní město a Správa železniční dopravní cesty se už čtvrt roku dohadují o tom, kdo má spravovat novou cyklostezku pod Vítkovem. Dostavěli ji společně na začátku letních prázdnin, ale cyklisté na její otevření zatím pořád čekají. Než správa vyřeší majetkové vztahy s pozemky a Praha převezme stezku do užívání, potrvá zřejmě ještě řadu týdnů.

Cyklostezka na Vítkově, která vede tunelem po někdejší železniční trati, už je čtvrt roku hotová. Jezdit se po ní ale nesmí a ani to pořádně nejde. Vjezdy tunelu jsou zahrazeny panely. Oba investoři, hlavní město a Správa železniční dopravní cesty, se stále nedokážou dohodnout, kdo se o stezku, která se nachází na pozemcích SŽDC a Českých drah, bude starat. „Problémem jsou přístupové trasy k cyklostezce před a za tunelem,“ říká ředitel Technické správy komunikací Luděk Dostál. „Musíme počkat, až se dohodne Správa železniční dopravní cesty s Českými drahami,“ dodává cyklokoordinátor Magistrátu hl. m. Prahy Pavel Polák. 

Zkolaudovaná navíc ještě není část cyklostezky od tunelu k hlavnímu nádraží. Správa železniční dopravní cesty teprve nyní vede se žižkovským stavebním úřadem kolaudační řízení, které může trvat až do půlky listopadu. Za zbytečné průtahy s převzetím stezky může hlavní město, a to bez ohledu na to, jaké stavební části jsou zkolaudované, tvrdí SŽDC, která ze zákona nemůže cyklostezku spravovat a navíc má s Prahou špatné zkušenosti, i pokud jde o předání dalších ulic a chodníků. „Bylo dohodnuté, že město převezme do své správy cyklostezku. Od začátku město vědělo, že pozemky pod budoucí cyklostezkou nejsou a nebudou v majetku města,“ vysvětluje mluvčí Správy železniční dopravní cesty Pavel Halla. „Pravidla hl. m. Prahy jsou jasná a říkají, že pokud máme něco převzít darem, tak musí být vypořádány vlastnické vztahy,“ oponuje mluvčí pražského magistrátu Jiří Wolf.   

Reportáž Luďka Jíry (zdroj: ČT24)

SŽDC teď začala jednat s ministerstvy dopravy a financí, bez jejichž souhlasu by se převod pozemků nemohl zrealizovat. Do měsíce chce magistrátu předložit cenovou nabídku.