Pronájem autobusového nádraží je pro Hořice nevýhodný

Hořice – Místo toho, aby Hořice provozovaly své autobusové nádraží a získaly peníze, pronajaly ho firmě ČSAD Semily. Ta za vjezdy autobusů dostane několikanásobně víc, než městu zaplatí za nájem. Radní Královéhradeckého kraje Josef Ješina to označil za nemravné podnikání na úkor dotované veřejné dopravy.

Autobusové nádraží pronajaly Hořice hned po dokončení v roce 2005 dopravci ČSAD Semily. Město se ale dál stará o údržbu. Pavel Mečíř z Městského úřadu Hořice informoval, že ČSAD Semily ročně platí jako nájemce 150 tisíc korun. Za vjezdy autobusů ale získá nájemce několikanásobně víc, než městu zaplatí. „Provozovatel autobusového nádraží ročně inkasuje zhruba milion 250 tisíc korun,“ řekl Tomáš Jurček z krajské firmy pro dopravu OREDO Hradec Králové.

Podle radního Královéhradeckého kraje Josefa Ješiny (ČSSD) je to nemravné. Kraj totiž dopravu dotuje a ani ten dlouho nevěděl, jak je pronájem nádraží v Hořicích pro veřejnou správu nevýhodný. Nyní neskrývá údiv. Provozovatele chce dotlačit k tomu, aby firmy, které zajišťují veřejnou dopravu, nemusely v Hořicích za vjezd linky platit 70 korun.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Generální ředitel ČSAD Semily Tomáš Roubíček uvedl, že zisk bude reinvestován do modernizace nádraží. Podle ředitele Roubíčka tak ČSSD učiní i v budoucnu.