Chaluha přiletěla do Jaroměře na léčení

Jaroměř – Vzácného pacienta léčí záchranná stanice pro handicapovaná zvířata v Jaroměři. Chaluha pomořanská se na českém území vyskytuje jen velmi zřídka. Poraněné zvíře našli ornitologové na břehu přehrady Rozkoš, teď ho musí operovat. Hladina přehrady Rozkoš je vyhledávaným místem odpočinku pro vzácné vodní ptactvo při jeho jarních a podzimních tazích a důležitou rezervací přispívající k záchraně mnohých druhů. Rozsáhlá vodní plocha každoročně hostí vedle několika druhů racků také potáplice, kormorány, husy, kachny, volavky, bahňáky a labutě. Objevují se i orli mořští, orlovci říční, vzácná chaluha příživná, rybák kaspický a řada zimních hostí, například sněhule severní, konopky žlutozobé, skřivani ouškatí i jespák písečný, hnízdící daleko za polárním kruhem a zimující v západní a jihozápadní Evropě.

Chaluha pomořanská je vodní pták žijící v tundře severní polokoule, který na zimu odlétá podél pobřeží za teplejším mořem na jih. Tento jedinec však zamířil na východ Čech a skončil na přehradě Rozkoš. „Je to pták z řádu dlouhokřídlých, který je blízce příbuzný rackům. U nás se vyskytuje velmi vzácně,“ uvedl ornitolog Jaroslav Vaněk a David Číp ze Záchranné stanice pro zraněné živočichy Jaroměř doplnil: „Je to rozhodně nejvzácnější zvíře, jaké jsme tady za celou dobu provozu stanice měli.“

Na Rozkoši se chaluha chytila do nástrahy rybářů. S rybou spolkla i háček a jak ukázalo rentgenové vyšetření, nebezpečný předmět se ptákovi dostal až do žaludku. „Tam samozřejmě působí jako cizí těleso, které dráždí. Je velmi pravděpodobné, že ten pták může dostat septický šok,“ vysvětlil zvěrolékař Jaroslav Němec a Jaroslav Vaněk dodal: „Chaluhy bohužel často doplácejí na svou důvěřivost k lidem, protože většinou hnízdí v místech, kde se s lidmi běžně nesetkávají.“ Pokud má chaluha přežít, háček podle ošetřujícího zvěrolékaře musí z jejího těla ven. Bez chirurgického zákroku to však nepůjde. „Pták klinicky vypadá velmi dobře. Není nijak vyhublý, šanci tedy má,“ ujistil Jaroslav Němec.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Pokud se chaluhu podaří vyléčit, záchranná stanice ji vrátí zpět do přírody na přehradu Rozkoš.

Hladina přehrady Rozkoš je vyhledávaným místem odpočinku pro vzácné vodní ptactvo při jeho jarních a podzimních tazích.
Zdroj: ČT24