Literární akademie prý čelí tlaku bývalého místostarosty

Praha - Literární akademie Josefa Škvoreckého napadla bývalého místostarostu Prahy 4 Václava Krištofa (ODS) z braní výpalného. Informaci jako první přinesl deník Mladá fronta Dnes. Škola, která sídlí v pronajaté budově městské části, po letech zveřejnila podivné smlouvy uzavřené s Krištofem na poradenské služby, podle vyjádření akademie byly uzavřeny v minulém volebním období z obavy před výpovědí z nájmu. Bývalý místostraosta nejprve pobíral 2 tisíce, později požadoval 50 tisíc měsíčně. Žádné služby ale škole prý nedodával. Krištof nařčení odmítá, dva tisíce korun prý pobíral za pomoc s publikováním Škvoreckého spisů a jako místostarosta už smlouvu ukončil.

Vedení školy prý dostává výhružky, že škola v budově brzy skončí i přes nájemní smlouvu uzavřenou s radnicí až do roku 2019. Jednatelka se domnívá, že za útokem může stát právě bývalý místostarosta. Akademie údajně uzavřela smlouvy na poradenskou činnost pod tlakem. Platila mu dva tisíce korun měsíčně, když ale později požadoval 50 tisíc, platby stopla. „Žádná poradenská činnost nám ale dodávána nebyla. Jednalo se vlastně o výpalné, abychom mohli v budově zůstat,“ tvrdí jednatelka literární akademie Lucie Kuželová. „Jsou to lži nebo polopravdy. Obě smlouvy byly ukončeny dohodou,“ hájí se zastupitel Václav Krištof s tím, že po nástupu do funkce místostarosty smlouvu ukončil.

Podle opozičních zastupitelů byl Krištof, který je nyní po volbách uvolněným zastupitelem, ve střetu zájmů. O celou kauzu se už začalo zajímat i vedení radnice Prahy 4. Současný starosta Pavel Horálek (ODS) chce ihned prověřit nájemní smlouvy. „Nevím, co by mělo bránit tomu, aby škola pokračovala v nájemním vztahu,“ dodal pro ČT Horálek.

Reportáž Luďka Jíry (zdroj: ČT24)

Jednatelka akademie se ale i nadále obává Krištofova vlivu. Stejně jako kdysi z budovy vystěhoval základní školu, může se mu nyní podařit vystěhovat akademii a prostory využít pro svou soukromou školu. Krištof ale tvrdí, že jeho vliv na dění v městské části se zbytečně démonizuje. Navíc pro svou školu, kterou se chystá otevřít, má podle svých slov vytipováno několik budov mimo území městské části Praha 4.