Nový magistrát chystá v Pardubicích čistku

Pardubice - Nové vedení pardubické radnice plánuje odvolat členy představenstev městských organizací. Chce je vyměnit co nejdříve a dosadit místo nich nové zastupitele a také odborníky. Firmy patřící městu totiž v posledních měsících zasáhlo hned několik afér.

Zatímco v sousední Chrudimi ještě neskončila koaliční vyjednávání, noví pardubičtí radní už chystají čistku v městských firmách. Placené posty v představenstvech opustí hlavně politici, kteří v letošních komunálních volbách neuspěli. „Komunikace mezi městskými akciovkami a vedením města nebyla příliš dobrá. Chceme to napravit,“ vysvětluje náměstek primátorky Pardubic Jindřich Tauber.

Radní chtějí co nejdříve odvolat představenstvo dopravního podniku a také Městského rozvojového fondu. Stejný osud čeká i členy dozorčích rad. Komunální politici, kteří ve firmách stále ještě působí, jsou z rychlého postupu radnice překvapeni. „Je to možná proto, že nové vedení se snaží vymést pavučiny – staré lidi a politiky,“ myslí si předseda představenstva pardubického dopravního podniku Jaroslav Kňava.

Tím ovšem chystané čistky neskončí. Stejný osud čeká i pardubický dostihový spolek, ve kterém město vlastní majoritní podíl. Dostihový spolek totiž čelí finančním aférám. Hospodaření spolku a jeho účetnictví prošetřuje policie. Primátorka Fraňková slibuje, že se město bude dotazovat na státním zastupitelství, v jakém stavu vyšetřování dostihového spolku je.

Nové členy představenstev městských organizací budou jmenovat zastupitelé zřejmě už 30. listopadu.