Soud zamítl odvolání zkorumpovaných úředníků z Rychnova

Hradec Králové - Krajský soud v Hradci Králové zamítl odvolání Jana Ledviny a dvou bývalých úředníků radnice v Rychnově nad Kněžnou, odsouzených za zneužití pravomoci a úplatkářství. Ze známosti nebo za peníze zmírňovali tresty provinilým řidičům. Okresní soud za to uložil jeden peněžitý a dva podmíněné tresty a odvolací přidal ještě zákaz činnosti.

Jan Ledvina musí zaplatit sto tisíc korun. Jeho bývalý podřízený Petr Slezák dostal deseti a Marián Habány čtyřměsíční podmínku. Radek Lánský, který úplatek nabídl, zaplatí 40 tisíc. Obhájci se snažili zabránit tomu, aby soud přijal jako důkazy odposlechy. Ústavní soud je zpochybnil, ale přímo nevyloučil.

Policisté původně nasadili odposlechy na podnikatele podezřelého z omlazování vozů z ciziny. Kdyby soud odposlechy odmítl, žaloba by jiné důkazy proti úředníkům neměla. Protože Ústavní soud předchozí rozsudky zrušil, líčení se opakovalo od začátku u okresního až po odvolání u krajského soudu. Obhájce Jiří Slezák řekl, že odsouzení zcela jistě podají druhou ústavní stížnost a znovu poukážou na nezákonnost odposlechů.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)