Ministerstvo pozastavilo miliardový projekt na hradeckém letišti

Hradec Králové – Dvoumiliardový projekt výcvikového centra pro záchranáře na letišti v Hradci Králové dostal stopku, ministerstvo vnitra ho kvůli úsporám zastavilo. Nepříjemné překvapení je to hlavně pro hradecký magistrát, který do projektu vložil pozemky a kvůli výcvikovému centru odmítal i další investory. Ministerstvo se prý projektu centra pro záchranáře nevzdává, bude se prý snažit najít jiný způsob, jak projekt v budoucnu realizovat.

Budovy kasáren bývalého vojenského letiště jsou od 90. let opuštěné, nově se ale měly změnit na odborné učebny a ubytovny pro 500 lidí. V areálu měl být cvičný úsek dálnice i s tunelem, železniční trať nebo tzv. ohňové polygony, což jsou domy, ve kterých hoří oheň z různých plynových trysek.  

Teď se ale projekt kvůli nedostatku peněz zastavuje, až 85 procent nákladů přitom měla financovat Evropská unie. „Považuji to za velmi nešťastné, protože Česko bude posledním státem ve střední Evropě, který toto výcvikové centrum nemá,“ stěžuje si ředitel hradeckého úřadu pro strategický rozvoj Jiří Svátek. 

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Hradecký magistrát si s využitím bývalého vojenského letiště láme hlavu už dlouho, areál si totiž na sebe nevydělá a radnice ho ročně dotuje deseti miliony korun. Do oplocení, značení drah a údržby pak radnice vložila dalších třicet milionů. Město chce proto na letišti oživit civilní lety pro klienty cestovních kanceláří. V říjnu kvůli tomu v Hradci cvičně přistálo dopravní letadlo Boeing 737-300. Podle odhadu by měli klienti cestovních kanceláří začít hradecké letiště využívat v roce 2012.