Les Království uvidí turisté pouze zvenčí

Les Království (Královédvorsko) – Dotaci třicet milionů korun odmítla královéhradecká pobočka České vědeckotechnické vodohospodářské společnosti. O peníze se ucházela s projektem oživení národní kulturní památky Les Království u Dvora Králové, z přehrady měla vzniknout nová turistická atrakce regionu. Přestože byli vodohospodáři se žádostí úspěšní, svůj záměr ještě před zahájením vzdali. Vodní dílo z roku 1920 je považováno za nejkrásnější českou přehradu a od letošního února je národní kulturní památkou.

Původně chtěli přilákat na asi nejmalebnější českou přehradu více turistů, pomoct měly peníze z Evropské unie. Když ale Regionální rada žádost schválila a peníze přislíbila, žadatelé si všechno rozmysleli. „Určitě to není obvyklé, na Územním odboru v Hradci Králové máme první takový případ,“ uvedla administrátorka projektů Regionální rady Severovýchod Markéta Kupcová. Projekt měl začít letos v červenci, mělo tu vzniknout muzeum, rozhledna i zázemí pro návštěvníky. S oživením přehrady a větším přílivem turistů už počítal i nedaleký Dvůr Králové. „Nás to ve vedení města všechny mrzí, slibovali jsme si od toho projektu zatraktivnění nejenom Dvora Králové, ale i celého okolí,“ prohlásil místostarosta Dvora Králové nad Labem Dušan Kubica (ČSSD).

Předsedu hradecké pobočky České vědeckotechnické vodohospodářské společnosti Jiří Kremsa se k případu vyjádřit odmítl: „Nejsem povinen vám dávat nějaké informace.“ O projektu ani o tom, že hradecká pobočka třicetimilionovou dotaci odmítla, nic neví ani vedení společnosti. „To určitě není naše záležitost, všechny takové věci jdou přese mne. Není možné, aby někde někdo naším jménem chtěl něco takhle velikého. Náš rozpočet se pohybuje ročně okolo 2,5 milionu korun,“ potvrdil tajemník ČVTVHS Bohumil Müller.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)

Jednu z nejkrásnějších českých přehrad budou návštěvníci obdivovat jenom zvenčí, bez evropských peněz se totiž výraznějších úprav pro turisty jen tak nedočká.